Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dežurna

Stotine miliona iz džepova građana odlaze na kampanju Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića

Dok Vođa hara, biće i para

Srpska napredna stranka od svog osnivanja vodi kriminalne poslove. I danas, više nego ranije ona "na crno" posluje sa stranim i domaćim agencijama za marketing i PR, a da to nigde ne prijavljuje. I u ovom slučaju novac na kraju završava u džepovima Aleksandra Vučića i njegovog najužeg okruženja. Kako idu predsednički izbori, to je za Srpsku naprednu stranku idealno vreme za pranje i iznošenje miliona evra iz zemlje. U zvaničnim bilansima, koji se predaju Agenciji za borbu protiv korupcije, prikazuju se isplate nepostojećim firmama, a novac se zatim, očigledno, sleže na račune vrha stranke, tačnije Aleksandra Vučića, njegove rodbine, kumova i prijatelja.

Milan Malenović

Na redovnim izborima za narodne poslanike 6. maja 2012. godine Srpska napredna stranka (SNS) je emitovanje reklamnih spotova i zakup termina na televizijama poverila samo jednom privrednom društvu i za to platila 305.859.454,24 dinara, odnosno po tadašnjem kursu nešto manje od tri miliona evra.

Prosto je neverovatno sa kojim kapitalom je ta stranka raspolagala već na prvim republičkim izborima na koje je izašla, ali je još neverovatnije da je novac dat fantomskom preduzeću.

U izveštaju SNS-a za troškove kampanje 2012, koji može da se pronađe na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, to preduzeće je označeno kao "Blok&Connect PR/Media Consulting", a naziv je ispisan ćirilicom. Pod ovim nazivom, bilo pisano ćirilicom ili latinicom, u Agenciji za privredne registre nije prijavljeno ni jedno preduzeće. Moguće je da je "Blok&Connect" pod ovim imenom postojao samo za vreme pomenutih izbora, a da se zatim preimenovao.

Ni pretraživanje na internetu nije dalo nikakve rezultate. Veoma je čudno da se preduzeće koje se bavi marketingom krije od javnosti.

Međutim, kada se naziv firme unese kako se izgovara, odnosno kao „Blok&Konekt", na internetu se pojave tri novinska članka. U sva tri se ovo preduzeće dovodi u vezu sa Goranom Veselinovićem, Vučićevim "biznismenom" i desnom rukom.

U jednom od pomenutih članaka Veselinović je okarakterisan kao prevarant, koji se zajedno sa svojom suprugom, advokaticom Nevenom Veselinović, klijentima i potencijalnim žrtvama predstavlja kao kum Aleksandra Vučića.

Na blogu Srba iz Severne Amerike takođe se pominje izvesni Goran Veselinović, koji bi po opisu mogao da bude vlasnik fantomske firme za marketing, a koji se opisuje kao veliki prevarant. Osnovao je firmu „Serbian Yellow Pages Inc" i pokušao da prevari uspešne bizmismene iz dijaspore da se tu oglašavaju. Posle je hteo na prevaru da proda trećinu udela izvesnom Dušanu Deliću i na kraju pobegao iz Sjedinjenih Američkih Država ne plativši porez.

Preduzeća koja se vezuju za Gorana i Nevenu Veselinović, računajući i njenu advokatsku kancelariju, po medijskim izveštajima sa kraja 2015. godine, uvećala su svoje prihode od dolaska naprednjaka na vlast i do 400 puta! Samo medijske firme su svoje poslovne prihode u tom periodu uvećale sa 300 miliona na 1,7 milijardi dinara.

U svakom slučaju, veoma je čudno da Agencija za borbu protiv korupcije nije istražila kome je SNS za kampanju 2012. uplatio skoro tri miliona evra, što je bila najveća stavka u izveštaju SNS-a.

Ovo nije jedina fantomska firma iz izveštaja o troškovima koje je predala Srpska napredna stranka za sva tri izbora za narodne poslanike na kojima je učestvovala.

Na vanrednim parlamentarnim izborima aprila 2014. SNS je direktno plaćao TV stanice na kojima je emitovao reklamne spotove, ali se tada prvi put zvanično pojavljuju konsultantske marketinške agencije angažovane u predizbornoj kampanji.

Od ukupno za te svrhe zvanično potrošenih 156.808.856,31 dinara, najviše para (99.647.887,42 dinara) otišlo je preduzeću „City Image" doo iz Beograda, u vlasništvu Nenada Mirića i Duška Konjevića (koji je i direktor). Preduzeću „Media Advertising" doo u vlasništvu Aleksandra Milutinovića (koji je i direktor) plaćeno je 55 .016.448 dinara.

Na trećem mestu je preduzeće navedeno kao „Mega Tron Media", koje pod tim imenom ne postoji u Agenciji za privredne registre, a kome je plaćeno 2.144.520,89 dinara. Najzagonetnije, ali verovatno i najskuplje je angažovanje rumunske firme „Majoritas" i njenog osnivača Lučijana Florina Despojua (Lucian-Florin Despoiu).

Na zvaničnoj veb prezentaciji ove kompanije, zajedno sa Hašimom Tačijem i Edi Ramom, kao klijenti nalaze se prikazani Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Srpska napredna stranka se ne pominje na pomenutoj prezentaciji, a ni „Majoritas" se ne pominje ni u jednom zvaničnom izveštaju koje je SNS predao Agenciji za borbu protiv korupcije.

SNS se, međutim, pominje na sajtu druge rumunske marketinške agencije, „Kondiment", na kome nisu naznačeni ni njeni osnivači, ali ni direktori. „Kondiment", međutim može da se dovede u vezu sa Despojuem. Na pomenutom sajtu navedeno je da agencija ima predstavništvo u Beogradu.

U Agenciji za privredne registre postoji samo jedno preduzeće sa tim imenom, a to je "Kondiment" doo na adresi Kneginje Zorke 96, što je identično sa adresom beogradskog predstavništva rumunskog "Kondimenta" navedene na njihovom zvaničnom sajtu.

Osnivač beogradskog „Kondimenta" je, po informacijama iz APR-a, rumunski državljanin Lucian-Florin Despoiu, pasoš broj 085354817, osnivač „Majoritas"-a. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je direktor beogradskog „Kondimenta" bio izvesni Aleksandar-Jon Stefan, koji je, međutim, podneo ostavku 12. maja 2014. godine, od kada pomenuto društvo nema direktora i ne može da posluje. Tri nedelje pre Stefanovog odlaska održani su vanredni parlamentarni izbori u Srbiji.

Veoma je čudno da, iako nema direktora, „Kondiment" doo još uvek ima prokuristu, Simu Čulića, jednog od članova internet tima Srpske napredne stranke i odbornika u skupštini Beograda. Očigledno je da su Rumuni, pošto su pokupili pare, glavom bez obzira pobegli iz Srbije, ostavljajući preduzeće bez osobe koja bi mogla Čulića da odjavi u Agenciji za privredne registre. Svota novca koju su sa sobom poneli i posle podelili sa Aleksandrom Vučićem i drugim saučesnicima je impresivna.

U odeljku „Studija slučaja SNS-a" (Case Study) na internet prezentaciji rumunskog „Kondimenta" navode se rezultati internet kampanje u poslednja tri meseca pred srpske izbore. Po pouzdanim informacijama, ova i njoj slične kompanije naplaćuju između 30.000 i 100.000 evra za jednu nedelju svog angažovanja. Kako je „Kondiment" 2012. za SNS radio najmanje 12 nedelja, to znači da mu je plaćeno između 360.000 i 1.200.000 evra!

Ovaj novac je isplaćen sa tajnih računa Srpske napredne stranke i nije prijavljen Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ne samo da se u izveštaju troškova za kampanju 2012, koji su podneli naprednjaci, nigde ne pominje „Kondiment", već ni beogradsko preduzeće istog imena nije moglo tada ništa da naplati, pošto je osnovano tek tri meseca posle izbora. Naime, u Agenciji za privredne registre je kao datum osnivanja ovog privrednog društva naveden 14. avgust 2012, a izbori su bili 6. maja 2012.

Kada se pogledaju bilansi „Kondimenta" doo, koji su kao zvanični navedeni na sajtu APR-a, vidi se da firma 2012. nije ostvarila nikakav poslovni prihod i da je imala nula zaposlenih. U 2013. je „Kondiment" doo sa jednim zaposlenim imao obrt od 713.000 dinara. Ovo su samo prijavljeni podaci, dok je istina sasvim drugačija.

Rumunski „Kondiment" na svom zvaničnom sajtu navodi kako je njegov tim školovao buduće rukovodioce internet tima SNS-a (kome je pripadao od samog početka i pomenuti Čulić), a po našim izvorima to se dešavalo posle kampanje 2012. godine, odnosno najviše početkom 2014. godine (za tu godinu nije predat izveštaj o poslovanju, jer usled nepostojanja pravnog zastupnika nije imao ko da ga potpiše).

U toj godini vanredni parlamentarni izbori su održani krajem aprila, tako da je tim „Kondimenta", u kome je bilo sedam državljana Srbije i osam stranaca, radio najmanje 16 nedelja, pa je tako naprednjake koštao između 480.000 i 1.600.000 evra. Da li je taj novac uplaćen na račun preduzeća, ili je isplaćen na ruke nije moguće saznati iz podataka koji su zvanično objavljeni. U svakom slučaju, SNS te uplate nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Milioni evra koji su sa fantomskih računa uplaćivani fantomskim preduzećima tokom tri izborne kampanje od 2012. godine samo su vrh ledenog brega ukupne sume koju je vrhuška Srpske napredne stranke proneverila.

A 1. Procenat advokatici, a ostatak u stranački crni fond

Srpskoj naprednoj stranci novac za kampanju nikada nije bio problem. Na redovnim parlamentarnim izborima 2012. SNS je potrošio (u dinarima); 4.327.272,40 za reklamne materijale (posteri, flajeri, baneri, upaljači i slično), 20.060.000,00 za javne događaje (mitinge i konvencije sa plaćenim prevozom za „spontano" okupljene građane), 305.859.454,24 plaćeni su troškovi oglašavanja, dok su ostali troškovi iznosili 664.518,14.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. SNS je potrošio (u dinarima): 92.260.510,24 za izborne materijale, 5.237.079,94 za javne događaje, 678.285.210,42 za oglašavanje i 166.364.275,30 za ostale troškove.

Na poslednjim vanrednim parlamentarnim izborima 2016. SNS je potrošio (u dinarima): 67.679.063,91 za reklamne materijale, 57.433.453,12 za javne događaje, 633.213.032,06 za oglašavanje i 13.162.941,74 za ostale troškove.

Ovo su samo zvanično prijavljeni troškovi, bez crnih fondova.

Novac se najvećim delom prikupljao putem reketa razrezanog srpskim bogatašima. Deo je pristizao i preko advokatske kancelarije Nevene Veselinović koja zastupa do guše u kriminalu ogrezle tajkune: Miroslava Bogićevića i preduzeća iz njegove grupacije „MB Farmakom" (nezakonito korišćenje najmanje 42 kredita ukupne vrednosti 3,9 milijardi dinara), Željka Žunjića ("Beohemija") zbog utaje najmanje 160 miliona dinara poreza, Zvonimira Nikezića („Ces Mekon") osumnjičenog da je za 4,5 miliona evra oštetio državu...Veselinovićeva zastupa i „Privrednu banku Beograd" koja je otišla u stečaj, jer je nezakonito i bez ikakve provere delila kredite i tako napravila gubitke od preko 229 miliona dinara. Najveći korisnik ovih zajmova bila su preduzeća Miroslava Bogićevića koja, takođe, zastupa Veselinovićeva?!?

Svi optuženi na ime navodnih advokatskih troškova plaćaju stotine hiljada, a nekada i milione evra, od kojih advokatica za sebe zadržava samo mali procenat, dok ostatak ide u crne fondove naprednjaka (koje kontroliše isključivo Aleksandar Vučić), odakle se fantomskim firmama plaćaju navodne marketinške usluge i tako novac „pere" kako bi mogao legalno da se uplati na neki od inostranih računa Vučića i kompanije.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane