Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Na čije račune mafija iz Elektroprivrede Srbije (EPS) prebacuje novac otet od građana?

Iz ruku gladnih u džepove sitih

Mada je poznata činjenica da je svaki račun za struju koje mesečno dobijaju građani Srbije, istovremeno i svojevrsni "talon" vladajuće stranke, preko koga ona upumpava novac u razne konsalting agencije i preduzeća za pranje novca, treba reći da džeparoške inovacije vladajuće stranke ne pozanju ni granice ni mogućnosti. U prilog tome govore i "poslovi" EPS-a koji su sklopljeni sa raznim opskurnim društvima bliskim vladajućem klanu.

......

U nizu sumnjivih, često i otvoreno kriminalnih poslova kojima se Elektroprivreda Srbije bavi, svakako je zanimljiv i onaj koji je "sklopljen" sa nekada renomiranom ustanovom, Institutom "Nikola Tesla".

Nasuprot slavnom imenu koje ova institucija nosi, ovde se odigravaju "poslovanja" koja se, najblaže rečeno, mogu nazvati problematičnim. Iznosi sa kojima se posluje su naravno milionski (i dinarski i devizno), a saradnici na, uglavnom, tehničkim i stručnim studijama su "malo poznata" preduzeća bez referenci i stvarnog učinka. Sistemi već poznati, a pomenućemo samo neke od njih...

Gala Agencija za konsalting i druge poslovne usluge-agencija čije su osnovne delatnosti čuvanje dece, nega starih i održavanje objekata, ima značajni udeo u ugovorima Instituta "Nikola Tesla" kao stručno lice u nadzoru nad zaštitom u električnim postojenjima (trafo stanicama i slično), što nas dovodi do velikih sredstava koje gala agencija dobija iz EPS-a, preko Instituta "Nikola Tesla".

Tu je i Edex- preduzeće za spoljnu, unutrašnju trgovinu i usluge, u vlasništvu starog znanca ovakvog oblika poslovanja a i starog znanca javnog tužilaštva (reč je o Ljubomiru Novakoviću, vlasniku Edex-a, kome je svojevremeno suđeno zbog protizakonitih dela u slučaju prodaje termovizijskih kamera Elektrovojvodini). Preko ovog preduzeća se na redovnoj bazi ugovaraju poslovi sa EPS-om (posebno sa Elektrosrbijom, Kraljevo) i ostvaruju milionski iznosi za poslove mnogo manje vredne, a bez prikazivanja konkurenciji (pod poslove ispitivanja, Edex uzima svoj deo za navodno "održavanje i popravku"). Tako preko imena Instituta dolaze do lepih iznosa vlasnik preduzeća i, verovatno, još neke osobe...

Na EPS-ovoj "infuziji", nalazi se i preduzeće Acadia 1987 - registrovano za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje. Ono uzima deo prihoda u velikim poslovima sa EPS-om, iako je osnovano 2015. godine sa vrednošću kapitala od 100 dinara!

Još jedan EPS-ov "štićenik" je i Fimel - preduzeće u vlasništvu radnika TENT-a, velikog prijatelja Instituta "Nikola Tesla" i stalnog saradnika na velikim ugovorima sa EPS-om.

Konačno, tu je i Netico solutions - preduzeće registrovano za kablovske telekomunikacije i angažovano je od strane Instituta i EPS-a za razne tehničke studije vredne milione i milione dinara, evra, dolara...

Ali, ima Elektroprivreda Srbije i drugih bizarnih poslova, koji nikakve veze nemaju sa svojim osnovnim delatnostima. Tako, na primer, JP Elektroprivreda Srbije (u daljem tekstu EPS) kojim rukovodi VD direktor Milorad Grčić, troši pare na hvatanje i zbrinjvanje pasa lutalica, koje nije u njihovoj nadležnosti. Podsetićemo, ova kompanija je građanima nedavno namerno veštački uvećala račune za struju. Iz ove kompanije su i više puta apelovali da treba povećati cenu struje.

Ali, za hvatanje pasa lutalica na teritoriji Lazarevca, EPS će platiti 3,4 miliona dinara, kompaniji "Avenija MB" iz Beograda! Ipak, bez obzira što se Grčić ostrvio na pse lutalice kako bi nekome doznačio tri i po miliona dinara, po važećem Zakonu o Veterinarstvu hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica nije nadležnost EPS, već lokalne samouprave. Član 46. pomenutog zakona je jasan u njemu odmah na početku piše: "...Lokalna samouprava dužna je da na svojoj teritoriji organizuje zoohigijensku službu koja obavlja sledeće poslove:1) hvata i zbrinjava napuštene životinje u prihvatilišta za životinje..."

Na teritoriji grada Beograda postoji Javno komunalno preduzeće Veterina Beograd, koje dobija pare iz budžeta grada Beograda za pomenute poslove hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja. Ovo znači da građani prestonice pomenutu uslugu plaćaju dva puta. Jednom kroz porez koji se odvaja za budžet grada Beograda, a potom ponovo kroz račune za struju koje plaćaju EPS.

Istražujući da li su nadležni iz EPS svesni da oni nemaju pravo da se bave hvatanjem pasa lutalica, ovoj kompaniji je upućen dopis u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja. Iz EPS su odgovorili dopisom broj: 12. 01. 228023/7-2016 u kome između ostalog kažu:

"Sprovođenje postupka javne nabavke od strane naručioca JP EPS - Ogranak RB Kolubara čiji je predmet usluga hvatanja i zbrinjavanja napuštenih pasa ne znači da je JP EPS ovlašćen za vršenje te delatnosti..."

Iz navedenog odgovora EPS, može se zaključiti da su oni svesni da to nije njihova nadležnost, ali da će ipak na te namene potrošiti 3,4 miliona dinara u toku ove godine.

Podsećamo, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je nedavno zbog uvećanih računa za struju pozvao na razgovor generalnog direktora EPS-a Milorada Grčića, od koga je tražio i pisanu informaciju o celom slučaju. -Nemoguće je da računi budu uvećani za 100 do 150 odsto, rekao je tom prilikom Vučić ističući da će biti vođena i posebna istraga drugih državnih organa. Ugovor sa privatnom firmom "Avenije MB" kojoj EPS plaća da za poslove koje obavlja JKP Zoohigijena bi takođe trebalo da bude obuhvaćen takvom istragom.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane