Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dežurna

Čijim parama nepoznata poslovna grupacija iz Saudijske Arabije kupuje PKB?

Pranje para po šerijatu

Privatizacija „Poljoprivredne korporacije Beograd" (PKB) ulazi u završnu fazu, a najozbiljniji kandidat za kupovinu ovog giganta je istovremeno i najmisteriozniji učesnik u nadmetanju - saudijska grupacija „Al Shiddi" koja, kako i njeni vlasnici kažu, posluje samo u skladu sa šerijatskim principima! Centar poslovanja ovog, navodno ozbiljnog investitora, je Bosna i Hercegovina, u kojoj je pre više godina posao odrađen na način koji je kasnije bio prekopiran za projekat „Beograd na vodi".

Milan Malenović

Dva dana pred poslednje predsedničke izbore u Srbiji, u Beograd je doputovao saudijski biznismen Sulejman Abdulah Al Šidi, vlasnik i direktor poslovne grupe „Al Shiddi" iz Rijada. Na sam dan izbora, u nedelju 2. aprila ove godine, on se u potpunoj konspiraciji sreo i sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, sa kojim je razrađivao plan kupovine „Mitrosrema" i PKB-a, čija privatizacija spada u ingerenciju njegovog ministarstva.

Iako su domaći mediji tih dana gromoglasno objavljivali dolazak svakog uličnog prodavca iz inostranstva, predstavljajući to kao „posetu značajnog stranog investitora", o poseti Al Šidija nigde nije pisano.

Već ovo ukazuje da je ona bila u sklopu tajnih razgovora koji već duže vremena traju između Al Šidija i predstavnika ovdašnje vlasti, a o kojima javnost iz razumljivih razloga ne sme ništa da zna.

Da prodaja „Poljoprivredne korporacije Beograd" (PKB) navodnom „saudijskom investitoru" ulazi u završnu fazu videlo se i po tome što je samo nekoliko dana posle ove tajnovite posete Al Šidija Beogradu Ministarstvo privrede odradilo i poslednju formalnost koja je po zakonu potrebna za privatizaciju: osnovalo je Komisiju za praćenje privatizacije u koju ulaze i predstavnici zaposlenih, ali se ona do trenutka kada ovaj članak nastaje još ni jedan jedini put nije sastala. Očigledno je reč o čisto formalnom potezu kojim bi se na ceo postupak stavio smokvin list zakonitosti.

Iako je u Srbiji skoro nepoznata, „Al Shiddi Group" je veoma poznata u našem komšiluku - u Bosni i Hercegovini, gde posluje već nekoliko godina. Čak šta više: od ukupno 13 preduzeća koja se kao članice grupe pojavljuju na njenoj zvaničnoj internet prezentaciji, njih najmanje sedam isključivo deluje na prostoru Federacije BiH, mada se za dva uopšte ne zna ni šta rade, ni gde posluju. Značajan investitor, kakvim je Grupa svojevremeno predstavljena u BiH, sigurno ne bi ovako krio svoje aktivnosti, pod uslovom da su one legalne. „Al Shiddi" je, međutim, preduzeće koje je najmanje zainteresovano za investiranje legalno pribavljenog novca - njegov primarni interes je islamizacija države u koju dolazi, a što se videlo upravo iz primera BiH.

Al Šidi je 2006. preko komplikovanog lanca firmi, od kojih su pojedine imale sedište na Kajmanskim ostrvima, kupio do tada državnu firmu „Magros veletrgovina" iz Sarajeva. Pravi razlog za ovu kupovinu bilo je atraktivno zemljište u samom centru Sarajeva na kome je odmah najavljena izgradnja poslovno-trgovinskog objekta u čijem sastavu će biti i hotel.

Šet godina kasnije, kako se u izgradnji nije daleko odmaklo, u posao se kao suinvestitor uključuje međunarodna „International Investment Bank" i to njeno predstavništvo u Bahreinu, koje je u tom trenutku raspolagalo kapitalom od samo 110 miliona dolara (u sarajevski projekat banka je odmah uložila 39.119.100 KM, odnosno nešto manje od 20 miliona evra).

Tim povodom je Mohamed Hedi Midžaj, izvršni direktor banke za investicije i poslovni razvoj bosanskim medijima izjavio: "...Izbor renomiranog hotelskog operatora koji posluje u skladu sa šerijatskim principima je u toku". U međuvremenu je „Grand hotel Bristol" izgrađen u Sarajevu i poznat je po tome što ugošćuje posetioce iz arapskih i drugih islamskih država. „Poslovanje po šerijatskim pravilima" ne obuhvata samo zabranu točenja alkohola i konzumiranja svinjetine , već muslimana razrešava obaveze da drži reč datu neverniku. Ovo je veoma važno zapamtiti kako bi se lakše razumelo poslovanje „Al Shiddi" poslovne grupe.

Pomenutih skoro 20 miliona evra sa računa javnosti nepoznatog vlasnika u bahreinskoj banci bilo je uplaćeno kajmanskoj firmi "...Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd" i to preko firme "Istethmary Sarajevo City Center-I Ltd", takođe sa sedištem na Kajmanskim ostrvima, a za koju se jedino zna da njome upravlja pomenuta međunarodna banka iz Bahreina za račun klijenta čije ime ne želi da oda. Sarajevski mediji su svojevremeno izneli tvrdnju kako ovaj novac pripada Bakiru Izetbegoviću, koji se ni ne trudi da sakrije kako je blizak prijatelj i poslovni saradnik Sulejmana Al Šidija.

Izgradnja "Sarajevo City Center"-a, u kome se nalazi i hotel „Bristol", kao i naselja porodičnih vila „Poljine Hills" u Sarajevu i još nekih projekata odvijao se po modelu koji je godinama kasnije prekopiran za „Beograd na vodi": preko komplikovanog i zamršenog lanca preduzeća do čijih krajnjih vlasnika je nemoguće doći, kao i preko anonimnih računa u jedva poznatim bankama investira se novac koji je prethodno pokrala politička oligarhija zemlje u koju se ulaže.

Nakon što bude kupio „Mitrosrem" i PKB, Al Šidi će u ovim preduzećima uvesti „poslovanje u skladu sa šerijatskim principima", kao što je to uradio u „Grand hotelu Bristol" u Sarajevu: dobiće u ovakvim poslovima uobičajenu proviziju, a njegove kompanije će od pomenutih nekadašnjih giganata srpske poljoprivrede uzimati i novac za mašine i alatke koje će im prodavati. Naime, „Al Shiddi Group" je poznata po tome što proizvodi traktore, kombajne i ostale mašine potrebne u poljoprivredi, a koje se više ne prave u Srbiji.

Članovi Vučićevog klana, koji će „Mitros" i PKB kupiti novcem prethodno opljačkanim od građana Srbije, dobiće, samo u slučaju PKB-a, oko 18.000 hektara izuzetno plodnog poljoprivrednog zemljišta, 4.000 hektara građevinskog zemljišta i 8.000 hektara pod zgradama, igralištima, putevima i šumom. I sve to u gradskoj opštini Palilula, nadomak centra Beograda.

A 1. Alaha mi, to sam ja

„Al Shiddi Group" je nastala sedamdesetih godina prošlog veka u vreme građevinskog buma u Saudijskoj Arabiji. Vremenom se od lokalnog podizvođača razvila u kompaniju šarenolikih poslovnih interesa.

Na zvaničnom sajtu ove poslovne grupe nalazi se 13 kompanija koje joj navodno pripadaju, ali se tu ne nalazi čitav niz preduzeća koja se pominju u različitim poslovima - na prvom mestu nedostaje upravo "Al- Shiddi Trading East" koja je nosilac većine poslova grupacije u ovom delu sveta.

„Shiddi Contracting", „Shiddi Agriculture", „Shiddi International", SFPN, „Rabie Poultry" i „Rabie Feed Mill" imaju sedište u Rijadu, Saudijska Arabija i mogu se smatrati kompanijama koje deluju na međunarodnom planu." Al Shiddi Group", međutim, jedva da je poznata u svetu, a i kada se negde pominje to je skoro isključivo u oblasti građevinarstva ili proizvodnje i prodaje poljoprivredih mašina.

Sedam od pomenutih 13 kompanija pomenute poslovne grupe isključivo deluje u BiH, ako uopšte negde i posluje.

SCC je skraćenica od „Sarajevo City Center", preduzeća koje upravlja istoimenim poslovnim centrom u glavnom gradu BiH. U njemu posluje i „Hotel Bristol", još jedno preduzeće pomenute grupacije, a sve je izgrađeno na placu koji je pripadao privatizovanom „Magrosu", danas takođe u sastavu „Al Shiddi Group". „Poljine Hills" je preduzeće koje upravlja projektom izgradnje i prodaje luksuznih porodičnih kuća u Poljinama, Bosna i Hercegovina.

„Shad Invest" je još jedan član grupacije, ali jedino što o njemu može da se pronađe jeste podatak da je u vlasništvu Sulejmana Al Šidija i da ima 23,3 odsto u „Grand Hotelu Bristol" u Sarajevu. Nigde ne može da se pronađe čak ni adresa na kojoj je preduzeće registrovano.

Isto tako je potpuno misteriozno i preduzeće „SRE Investment", koje, za razliku od mnogih drugih iz grupacije, makar ima svoju internet prezentaciju na kojoj se vidi da je sedište firme u Sarajevu.

„Westgate" je potpuna misterija, posebno jer se ne zna ni kada ni kako je postalo član grupacije „Al Shiddi". Ovo preduzeće je 2013. osnovao šeik Arif Bin Fahad Altvairki i bilo je aktivno u građevinarstvu. Čime se danas bavi i gde mu je sedište, ostaje nepoznanica.

Većinski vlasnik sarajevskog preduzeća "Al Shiddi International", jednog od vlasnika „Magrosa", jeste potpuno nepoznata saudijska kompanija „Zawali", koje nema na spisku preduzeća u sastavu grupacije „Al Shiddi".

U poslovima se neretko lično pojavljuje i sam Sulejman Abdulah Al Šidi, vlasnik i direktor „Al Shiddi Group", ali o njemu nema nikakvih relevantnih podataka osim onih vezanih za poslovanje u Bosni i Hercegovini. Upućeni tvrde kako je on običan „pozajmljivač imena", odnosno paravan iza koga se kriju pravi vlasnici kapitala.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane