Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dežurna

Ono što nisu srušili Turci ni Nemci, srušiće zamenik gradonačelnika

Dahije na Kalemegdanu

Beogradska tvrđava na Kalemegdanu izdržala je mnoge ratove, bombardovanja i požare, ali ništa joj nije nanelo toliko štete kao vlast Srpske napredne stranke. Po zamisli Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, pre nekoliko dana počelo je uništavanje zaštićenih objekata i drveća u kalemegdanskom parku i na Ušću, na drugoj obali Save, kako bi se pripremilo gradilište za gondolu.

Milica Grabež

Odmah po preuzimanju Beogradske tvrđave od Turaka, 1867. godine, knez Mihailo Obrenović je naredio da se na Kalemegdanu uredi park. Plansko pošumljavanje je obavljeno do 1875, a 11 godina kasnije uređena je savska aleja, kad je zasađena većina borova, koje danas seku i odnose radnici JKP „Zelenilo Beograd". Posečeno je i stablo na kalemegdanskoj terasi, koje je ukrašavalo beogradske razglednice i pod kojim su uživale generacije Beograđana i turista. Veliko stepenište, koje je početkom šezdesetih godina prošlog veka projektovao Aleksandar Krstić, sad je „restaurisano" Hilti bušilicama. Na isti način uništeno je i stepenište od Savske aleje do Pariske ulice, koje je projektovala Jelisaveta Ničić, prva žena u srpskoj arhitekturi, po čijim nacrtima je napravljena i crkva Aleksandra Nevskog na Dorćolu.

Naprednjački vandalski napad na istorijsko jezgro Beograda ne predstavlja samo obračun sa kulturnim nasleđem, nego i brutalno kršenje zakona. Iako većina naselja u glavnom gradu nema kanalizacionu mrežu, nema dovoljno obdaništa i saobraćajnica, mnoge zdravstvene ustanove, poput Dečje infektivne klinike, izgledaju kao srednjovekovne ruine, beogradska vlast je odlučila da gradi žičaru preko Save. Prema projektu, koji je prezentovan javnosti, u februaru prošle godine, jedna stanica gondole biće izgrađena na Kalemegdanu, druga na Ušću. Trasa će biti duga jedan kilometar, a karta za prevoz iznosiće 3,6 evra. Projekat, vredan ukupno 18 miliona evra, finansiraće Republika Srbija i Grad Beograd, a realizacija posla je poverena JP „Skijališta Srbije". Opština Stari grad izdala je dozvolu „Skijalištima" za seču 155 stabala, da bi je povukla kad su ona već oborena. Radovi su počeli iako još nije izdata građevinska dozvola.

Grad Beograd je 2016. usvojio Plan generalne regulacije građevinskog područja kojim se zabranjuje „postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju, naročito u područku Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvateritorijalnim obuhvatima", što je objavljeno u Službenom listu Grada Beograda 21. marta 2016. godine.

- Odredbe Generalnog urbanističkog plana ne dozvoljavaju gradnju pasarele i gondole u okviru Beogradske tvrđave, kao i u njenoj zaštićenoj zoni. Beogradska tvrđava je kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i kao takvo je zaštićeno Zakonom o kulturnim dobrima. Ministarstvo kulture odgovara za zaštitu kulturnog nasleđa i primenu zakona. Ministar kulture ima zakonsko pravo i obavezu da donese privremenu meru i obustavi radove u okviru kompleksa utvrđenog za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Drugim rečima, ovo što se sada radi predstavlja grubo kršenje propisa. Na potezu je Ministarstvo kulture - tvrdi Dejan Ristić, bivši gradski sekretar za kulturu.

Resornom ministru Vladanu Vukosavljeviću ne pada na pamet da povuče bilo kakav potez kojim bi izvršio svoju obavezu, primenio zakonska ovlašćenja i sprečio nastavak uništavanja Kalemegdana. Vukosavljević smatra da će imati lakše posledice ako prekrši zakon, nego da se zameri Vesiću i Aleksandru Vučiću.

Opozicione stranke su znale šta se priprema i kakve probleme će izazvati radovi na izgradnji gondole, ali nisu preduzele ništa da to na vreme zaustave. Ipak, reagovale su kad je počelo rušenje objekata i stabala na Kalemegdanu.

- Još jednom upozoravamo vlast, ako se nastave radovi na gondoli, pozvaćemo građane da srušimo šipove - poručio je Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke.

Hitnu obustavu svih radova koji su u suprotnosti sa zakonima zahteva i Pokret slobodnih građana.

- Svedočimo nezapamćenom arhitektonsko-urbanističkom nasilju u gradu Beogradu, kao i uništavanju najznačajnijih kulturnih spomenika i zaštitnih znakova našeg grada. Kalemegdanska tvrđava je u opasnosti od protivzakonite i besmislene izgradnje gradske gondole. Projekat, koji je pun besmislenih proračuna, koji bi građani Beograda preplatili i kasnije dotirali iz budžeta, podrazumeva seču zaštićenih stabala na Ušću i Kalemgdanu, kao i ruiniranje Beogradske tvrđave, na kojoj je izričito zabranjena svaka gradnja i seča drveća. Naša divna tvrđava, koja je preživela toliko vekova i sukoba kroz istoriju, ukoliko je danas ne odbranimo, pašće pred pomahnitalim gradskim čelnicima i njihovim pajtašima u pohodu na masan profit - navodi se u saopštenju PSG-a.

I Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd zahteva obustavu radova na izgradnji gondole, jer „njeno izvođenje znači dalju i nepovratnu devastaciju beogradskih obala, zaštićenih vizura, zelenila parka Ušće i najvrednijeg spomenika kulture - Beogradske tvrđave". Inicijativa NDBG ističe da su Sporazum o saradnji na realizaciji ovog projekta potpisali gradonačelnik Zoran Radojičić i direktor JP „Skijališta Srbije", Dejan Ćika, protiv koga je nedavno podneta krivična prijava zbog učešća u devastaciji nacionalnog parka Kopaonik, pomaganjem izgradnje nelegalne kafane na Pančićevom vrhu.

Aktivisti tog pokreta pozvali su građane da zasade nova stabla na Ušću, gde su posečena stara.

Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, predvodio je građane koji su učestvovali u akciji „Balvani za balvane", kad su isečena stabla istovarena pred zgradu Skupštine Grada.

Kad su radnici „Zelenila Beograd" počeli da obaraju drveće i mašinama uništavaju stepeništa i druge objekte, građani su se spontano okupili na Kelemegdanu. Uspeli su da spreče seču nekoliko stabala i uklonili su ogradu pored jednog od zidova, koji će biti srušeni, kako bi se na njihovom mestu napravio betonski temelj za nosač žičare.

- Kalemegdan moramo da odbranimo po svaku cenu. Organizujemo dežurstva od 8 do 20 sati da bi sprečili nastavak seče drveća i radove na izgradnji gondole. Ko želi da učestvuje u akciji odbrane kulturnog nasleđa može da se javi na telefon 066/5334959 - navodi se u proglasu koji se deli na društvenim mrežama.

Vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke za sedam godina je nanela nenadoknadivu štetu javnim resursima. Širom Srbije omogućena je izgradnja minihidroelekrana, koje su uništile eko-sisteme u zaštićenim parkovima prirode, ali donele su ogromnu zaradu njegovom kumu Nikoli Petroviću, Nenadu Kovaču, Draganu Klisuri i ostalim ortacima. Najteže posledeci vladavine SNS-a pretrpeo je Beograd. Projekat „Beograd na vodi", kojim je glavnom gradu oteto sto hektara najskupljeg zemljišta, postao je najveća mašina za pranje novca u Evropi. Kriminalnom akcijom srušene su zgrade u Savamali, a neke su otete i poklonjene arapskim lažnim investitorima i njihovim partnerima, koji su u istorijskim legatima otvorili luksuzne restorane. Železnička stanica je izmeštena u Prokop, na lokalciju bez adekvatnog pristupa, a autobuska na Novi Beograd, u kontejnere oko kojih još nije ni počela izgradnja novog objekta. Gradski trgovi su zaliveni asfaltom i vodom iz muzičkih fontana. Na Kalemegdanu je napravljena betonska pasarela, od milja nazvana „crv", koja povezuje terasu s obalom, okićenom splavovima i parkinzima.

Sad je na red došlo uništavanje Beogradske tvrđave, ali vredni naprednjački vandali istovremeno razaraju i istorijske spomenike u Zemunu.

Na uzvišenju u centru Zemuna nalazi se tvrđava Gardoš. Arheolozi su na tom lokalitetu pronašli tragove starčevačke i vinčanske kulture. U rimsko vreme to naselje je dobilo naziv Taurunum, a u 9. veku je podignuto kameno utvrđenje, čiji zidovi još stoje. Na njima danas stoje i majstori s bušilicama. Na toj „rastauraciji" neko će zaraditi veliki novac, a srpska kulturna baština pretrpeće još jedan težak gubitak.

Postupcima gradske vlasti nisu nezadovoljni samo građani i opozicionari, neko i normalniji pojedinci iz Srpske napredne stranke. Revoltiran Vesićevim pohodom na gradski budžet i sve ostalo, Aleksandar Jovičić, predsednik gradske opštine Palilula, nedavno je vrlo energično, galamom i pretnjom šamarima, rekao šta misli o Vesiću, nezvaničnom gospodaru Beograda.

- Vesiću, veća lopina od tebe nikad nije ušla u Stari dvor - vikao je Jovičić, koji bi trebalo da, čim se za to steknu politički uslovi, dobije status svedoka saradnika, pa da otkrije sve nezakonite aktivnosti vlasti u kojoj i sam učestvuje.

Zbog štete koja je već naneta i koju tek nameravaju da nanesu Beogradskoj tvrđavi, moraće da odgovaraju Goran Vesić, Vladan Vukosavljević, Dejan Ćuki i, naravno, njihov vođa Aleksandar Vučić.

Građanima ostaje samo nada da će se to desiti pre nego što oni realizuju sve svoje planove i Beograd redizajniraju u stilu Hirošime, kakva je bila 6. avgusta 1945. godine.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane