Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pogled iz Moskve

Zbog čega su odlučili da odjednom kazne sve ruske sportiste

WADA: trijumf apsurda ili zavera?

Nedavno je Izvršni komitet Svetske antidoping agencije (WADA) nametnuo Rusiji krajnje stroge sankcije. U sledeće četiri godine na najvažnijim međunarodnim takmičenjima, uključujući i dve Olimpijade, letnju u Tokiju i zimsku u Pekingu, kao i svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, ruske ekipe moći će da nastupaju u neutralnom statusu, a na olimpijadama još i u smanjenom sastavu.

Piše: Andrej Sokolov

Odluka koju je donela WADA ne odnosi se na „regionalna takmičenja", u koja spadaju evropska prvenstva. Tako da za učestvovanje Rusije na EVRO-2020, kao i za održavanje četiri utakmice u Sankt-Peterburgu ne treba brinuti. Ali, pod pretnjom se nalazi organizovanje niza drugih međunarodnih takmičenja u našoj zemlji: svetskog prvenstva u hokeju za seniore i juniore (2023. godine), svetskog prvenstva u fudbalu na pesku (2021.), svetskog prvenstva u odbojci (2022. godine).

Tako oštru odluku Izvršni komitet WADA je doneo na osnovu istrage iz baze podataka Moskovske antidoping laboratorije, u kojoj se nalaze rezultati istraživanja za period 2012-2015. Prema verziji zvaničnika WADA, navodno je ustanovljeno da su u bazu podataka unošene izmene sa ciljem da se prikriju pozitivni doping testovi ruskih sportista.

Politička odluka

Želja da se Rusija maksimalno kazni utemeljena je u rusofobiji koja buja na Zapadu, zbog čega našu zemlju krive bukvalno za sve, bez obzira na to šta se stvarno desilo. U svakom slučaju, sa sportom to nema nikakve veze. Posle Olimpijade u Rio de Žaneiru naši sportisti su najčešće testirani. Osim retkih izuzetaka (laka atletika), ništa nisu nalazili. Sadašnja četvorogodišnja zabrana tiče se navodnih manipulacija uzorcima od pre 4-5 godina.

Besmislenost i apsurd onoga što se dogodilo su očigledni.

Zato je odluku WADA kao „političku" definisao i ruski predsednik Vladimir Putin. „Potrebno je analizirati odluku WADA", rekao je šef države. „Protiv ruskog Nacionalnog olimpijskog komiteta nema pritužbi, što znači da država treba da nastupi pod svojom zastavom. Tako je po Olimpijskoj povelji", istakao je on. „U ovom delu, odluka WADA protivreči Olimpijskoj povelji i mi imamo pravo da se žalimo Međunarodnom arbitražnom sudu", rekao je ruski lider.

„Najvažnije", podsetio je Vladimir Putin, „svaka kazna, a tako je od vremena rimskog prava, treba da bude individualna. Kazna ne može da ima kolektivni karakter i da se odnosi na ljude koji nemaju veze sa prekršajem."

„U osnovi takvih odluka nije briga o čistoti svetskog sporta, već one imaju politički karakter, tu nema ništa zajedničko sa interesima sporta i olimpijskog pokreta", uveren je on.

Tim pre što na novo rukovodstvo Ruske antidoping agencije (RUSADA) zvaničnici WADA nemaju pritužbi - o radu rukovodioca agencije Jurija Ganusa i njegovog tima imaju izuzetno pozitivne kritike. Oni nemaju veze sa mahinacijama za koje okrivljuju Rusiju.

Iako slaba, ipak postoji nada da se nešto može promeniti. Rusija ima 21 dan da podnese žalbu Sportskom arbitražnom sudu i da tako ospori uvedene sankcije. Ali, prethodna odluka na osnovu žalbe ruske strane neće stupiti na snagu najverovatnije do proleća 2020. godine.

Ministar sporta Rusije Pavle Kolobkov smatra da žalba ima dobre izglede, te da će naši pravnici moći da pripreme jaku argumentaciju. On je doveo u pitanje „dokaze" na osnovu kojih je WADA uvela sankcije Rusiji.

Kolobkov tvrdi da niko nije menjao bazu podataka Moskovske laboratorije, a poređenje se radi da bazom podataka Grigorija Rodčenkova koji je pobegao u SAD, a koja se nalazila u laboratoriji i nije bila zapečaćena od strane Istražnog komiteta.

Savršeno je jasno da za Rusiju nije imalo nikakvog smisla da se bavi mahinacijama zbog 145 atletičara, od koji je dve trećine već završilo sportsku karijeru. Zato sadašnje aktivnosti zvaničnika WADA podsećaju na teatar apsurda. Oni ih progone sa neshvatljivom, takoreći manijakalnom upornošću, a u stvari oštro i nepravedno kažnjavaju hiljade ni krivih ni dužnih ruskih sportista. Nije slučajno što mnogi poznati sportisti izjavljuju da ne mogu da zamisle međunarodno takmičenje bez ruske zastave, da kazna ne treba da bude kolektivna.

Nismo mi glavni prestupnici

Naravno, niko ne tvrdi da među ruskim sportistima nije bilo slučajeva dopinga. Ali, krivci su već kažnjeni. Mnogo je urađeno na ispravljanju ovih zloupotreba. I najinteresantnije, naša država uopšte nije lider u ovom prljavom poslu, da bi nas tako prozivali, stigmatizovali i oštro optuživali. U stvari, na prvom mestu po skandalima u vezi sa upotrebom dopinga nalaze se sportisti iz SAD. Takve podatke je objavio međunarodni „Pokret za kredibilni biciklizam".

Prema podacima ovog Pokreta, od 1. januara 2017. pozitivne testove na doping imalo je 73 američkih sportista, dok je među Rusima bilo njih 24. Na trećem i četvrtom mestu nalaze se Indija i Brazil sa 16 i 15 slučajeva dopinga.

Već odavno je poznato da se WADA posebno strogo odnosi prema sportistima iz Rusije, ne obraćajući pažnju na stotine sličnih prekršaja sportista iz drugih zemalja. Istraživanje na tu temu sprovela je Komsomolskaja pravda, navodeći veliki broj primera najgrubljih kršenja pravila dopinga sportista iz drugih država, koji su ostali nekažnjeni. Tako, pišu ove novine, 37-godišnji američki sprinter Džastin Getlin je tokom svoje duge karijere dva puta padao na doping testu. Ali, između diskvalifikacija i nakon njih, on je nastavio da osvaja medalje na olimpijadama i svetskim prvenstvima. Poslednje „zlato" osvojio je na Svetskom prvenstvu u atletici 2019. godine u Kataru, u štafeti 4x100 metara.

U sastavu štafetne četvorke SAD, samo jedan sportista nije imao problema sa kršenjem antidoping pravila. A Kristijanu Koulmenu koji je u Kataru pobedio i u štafeti i u trci na 100 metara, generalno je bilo oprošteno. Naime, Koulmen je tokom godinu dana tri puta propustio doping testove, što se smatra grubim prekršajem. Naše sportiste za isti prekršaj suspenduju bez prava na žalbu, kao što se to npr. desilo sa Margaretom Vasiljevom.

Poznati kenijski trkač Asbel Kiprop bio je suspendovan na četiri godine zbog mahinacija sa doping testovima. Ispostavilo se da je on više puta dao mito službenicima zaduženim za doping da bi ga upozorili na posetu i da bi „pobegao" sa doping kontrole. A nakon što je za tri godine više od 40 (!) kenijskih sportista bilo diskvalifikovano zbog dopinga, WADA je opozvala licencu kenijskoj antidoping agenciji. Ali, kenijski sportisti su se u Riju, na Olimpijadi, takmičili pod svojom zastavom kao da ništa nije bilo.

Na Svetskom prvenstvu u nordijskom skijanju 2019. godine, austrijska policija je otkrila celu mrežu korisnika dopinga. U Zefeldu su uhapsili Estonca Andreasa Veerpalua, Kazahstanca Alekseja Poltoranina, Austrijance Dominika Baldaufa i Maksa Haukea, pa čak i nemačkog doktora Maksa Šmita koji je „lečio" više od pedeset sportista. Samo se, iz nekog razloga, imena ostalih koji su kršili pravila, ne saopštavaju.

„Astmatičari" na skijama

Ili drugi, još nečuveniji, primer. Odavno je poznato da su u norveškim ekipama koje se takmiče u nordijskom skijanju (biatlon i trčanje na skijama) skoro svi „astmatičari" kojima je dozvoljeno da koriste različite inhalatore. Uzgred, ko i šta tamo udiše, drži se u tajnosti pod vidom lekarske tajne, a pritom TI (terapijske izuzetke) WADA objavljuje kao informacije u poliklinici.

Još u februaru 2017. lekar norveškog ski tima Peter Olberg je u intervjuu za norveški časopis VG Sporten govorio da 50-70% članova reprezentacije imaju dijagnozu „astma" i uzimaju preparate sa zabranjenog spiska. Pisali su i o tome da u različitim američkim timovima ove zakulisne mogućnosti koristi više od 200 sportista.

Ipak WADA, tako obazriva prema Rusiji, iz nekog razloga ne žuri to da istraži, ali je zato njena politička angažovanost van svake sumnje. Sve to dokazuje da se svetski sport već odavno pretvorio u arenu žestoke političke borbe u kojoj su se optužbe za doping pretvorile u oružje za napad na Rusiju. Zato sadašnji skandal može da se razmatra isto kao rusofobne provokacije kakve su afera sa trovanjem Skripaljevih, boingom oborenim u Ukrajini ili sa poslednjim slučajem otkrivanja u Alpima „baze diverzanata-ubica iz GRU (Glavna obaveštajna uprava)".

A domaći liberali likuju

Odluka WADA koja je osudila Rusiju izazvala je bukvalno uzbuđenje u liberalnim krugovima i njihovom glasniku „Eho Moskve", u kojem našu zemlju radosno, nadmećući se u stigmatizaciji, pozivaju da se „pokaje".

„Sportske sankcije protiv Rusije pokazale su se najefikasnije", piše u „Ehu", u svom prepoznatljivom stilu, njihov redovni kolumnista Anton Oreh. „Nikakva zamena uvoza neće prikriti tu sramotu. I ne možete reći da smo od sankcija samo jači. Evo idu sportisti iz Rusije, ali bez zastave, bez himne, u pretumbanim sastavima i u potpunosti zavisni od odluka stranaca. Rusija je mogla da prizna problem i da se pokaje za grehe još na jesen 2015. godine..."

„Impotentni, netalentovani, neradnici, nisu sposobni da proizvedu ništa drugo, osim smrada. A ima li u toj stvari politike? Da, ima. Ali, Rusija je sama stvorila takvu sliku o sebi u svetu, da prema nama ne osećaju ljubav, da nas se plaše, ne veruju nam, i neće nam oprostiti nikakve greške", piše gospodin Oreh o našoj zemlji.

„Dajte svoje ubice, trovače, teroriste, ustanike, razbojnike, prevarante, manipulatore. Donesite političku odluku da više ne vršite zločine na državnom nivou. Tada ćete dobiti političku odluku sa praštanjem zauzvrat. A do tada, imate ono što ste zaslužili", sladostrasno žigoše u „Ehu" zemlju u kojoj živi Orehovljev kolega po peru, Sergej Parhomenko.

Za sve grehe žuri da nas okrivi i drugi stalni autor „Eha", profesor Visoke ekonomske škole Sergej Medvedev: „Mislili smo da je prohujalo sa polonijumom (sa otrovom novičok, sa protivraketnim sistemom Buk, sa „onima kojih tamo nema" (misli se na ruske vojnike u istočnoj Ukrajini), sa hakerima, vagnerovcima - nezvanična vojna formacija koja je ratovala u Ukrajini i Siriji, i drugim hibridima), da će prohujati i sa meldonijumom - lek sa doping liste (Rodčenkovom „vojvotkinjom" - koktel od tri anaboličke supstance, zamenom uzoraka, čišćenjem baze podataka). I odjednom - opa, nije delovalo!

U svetskom sportu, za razlilku od svetske politike, sankcije deluju jasno, automatski, bolno. Tu nuklearno oružje i teritorija nisu argument: iz OUN Rusiju neće izbaciti, a sa Olimpijade je jednostavno", radosno trlja ruke profesor.

A čemu se tu treba posebno čuditi? Ova gospoda već odavno se nalaze sa druge strane barikada. I kada na frontovima rasplamsalog svetskog informativnog rata protiv Rusije koji se sada vodi čak i u sportu, našu zemlju gnusno i nepravedno opanjkavaju, oni oduševljeno učestvuju u tome.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane