Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Požarevac

Nekada je Požarevac bio grad za ponos, a sada je postao kasaba za podsmeh i šalu.

Naprednjački trabanti iz Požarevca

U poslednjih dvadeset godina u Požarevcu su se smenjivale vlasti, ali ovakvo stanje nikad nije bilo, odnosno nikad gora i nesposobnija gradska vlast. Grad koji je nekada bio jedan od razvijenih u Srbiji, a sada je postao kasaba koja služi samo za podsmeh i šalu. Gradom vladaju partijski moćnici iz Beograda, batinaši i uličari koji pripadaju kriminogenom miljeu.

Mersiha Hadžić

Na važnim funkcijama u gradu, pa i u Gradskoj upravi postavljaju se partijski poslušnici bez adekvatnog znanja, iskustva i integriteta. Smeje nam se cela Srbija kakve gradonačelnike imamo od Miomira Ilića koji je rekao na poznatoj gradskoj manifestaciji LJKI „ Ne vadi me bez povoda, vraćaj me u čašu" do Saše Pavlovića sadašnjeg gradonačelnika koji je na jednoj konferenciji za novinare pred svima dva puta ponovio „ šest psa".

Gradski čelnici i direktori javnih preduzeća uživaju, bogate se, kupuju stanove i ljube ruke svojim nadređenima. Grad je zapušten, smeće na sve strane, ulice propale i infrastrukturni radovi lošeg kvaliteta.

Gotovo ni jedan infrastrukturni projekat nije izveden, a da nije bilo propusta u radu za koje niko nije odgovarao. I postavlja se pitanje. Zašto niko nije odgovarao? Očigledno je da postoji sprega investitora i gradske vlasti. Najsvežiji primer je asfaltirana staza na Čačalici koja je na nekoliko mesta ispucala.

Gradske ulice koje su rađene nisu adekvatno nivelisane, pa se posle padavina velika količina vode zadržava ljudima ispred dvorišta. Fasada na zgradi „Načelstva" se radi punih pet godina i još uvek nije završena.

Stambeni objekat u ulici Hajduk Veljkova preko puta Saborne crkve započet je da se gradi mimo dozvoljene spratnosti. Nakon završetka objekta skupštinskom odlukom grada Požarevca promenjena je spratnost i omogućeno da se objekat koristi.

Slična situacija je i u Dunavskoj ulici. Inače, investitor tih objekata je izvesni Radiša Živanović Madžar poznati lokalni tajkun, a sada je najveći miljenik gradske vlasti koja mu ispunjava svaku želju, bez obzira da li se to kosi sa urbanističkim planom i višim aktima. Veruje se da kada bi hteo da napravi zgradu na sred kružnog toka da bi mu se i to omogućilo.

Garaža preko puta hotela Dunav se tretira kao montažni objekat, iako po suštini to nije, jer su rađeni građevinski radovi koji se odnose na temeljne, podzemne i električne radove. Tako da na tom mestu mogu samo da se postave montažni objekti, pa je tako i tu prekršen zakon.

Investitor RD inženjering je već dve godine zatvorio Sopotsku ulicu koja izlazi na ul. Knez Milošev venac i ogradio deo ulice Sopotsko sokače zbog izgradnje stambenih objekata. Gde je bila tada građevinska inspekcija?

Takođe, prilikom iskopa temeljne jame. Zašto nije reagovala građevinska inspekcija?

Najveće zasluge za ovakvo stanje u gradu, Gradskoj upravi i u javnim preduzećima imaju koordinator SNS Luka Petrović i gradonačelnik Saša Pavlović. Petrović se okružio neznalicama i poltronima samo da bi ga slušali, gradski odbor je raspušten i postavljeni su poslušni poverenici.

Ogroman uticaj na mnoga dešavanja u gradu ima Marko Nikolić, javni izvršitelj iz Beograda koji je rodbinski povezan sa Petrovićem, tako da mnogi veruju da Nikolić preko Petrovića upravlja gradom, odnosno vodi kadrovsku politiku, a da su svi ostali poslušne marionete.

Često su bili viđeni u restoranima Elit i Boem. Inače, Nikolić je poznat po aferi JKP Vodovod, zakup od 12 hiljada evra. Vodovod je do kraja septembra prošle godine poslovao sa gubitkom od 22. 531.056 din, ali zato se svaki mesec odvaja za zakup 12 hiljada evra. Svi članovi komisije iz JKP Vodovod koji su tada prihvatili Nikolićevu ponudu su nagrađeni.

Marija Ivković je imenovana u sastav GIK, Miloš Kukolj je postao direktor korporativnih poslova u JKP Vodovod, njegova supruga Ivana Kukolj postala je sudija Osnovnog suda u Požarevcu od običnog pravnika u JP Toplifikacija do sudije.

I treći član komisije Marko Marjanović, unapređen je za direktora JKP Komunalne službe koje je veoma kompleksno preduzeće, a grad mu se davi u smeću. Luka Petrović je angažovao svoje trabante iz Požarevca i Kostolca da rade kampanju za lokalne izbore u Zaječaru. I po staroj praksi, zloupotrebljavali su državne resurse, koristili su službena vozila grada Požarevca, i bio im je plaćen smeštaj u Gamzigradskoj banji.

U Gradskoj upravi se ne zna ko pije, a ko plaća. Nikad gore stanje u gradu, a u Gradskoj upravi još gore. Gradsko veće je većinom sastavljeno od profesora fizičkog vaspitanja do privatnih egzotičnih diploma. Načelnik i zamenik načelnika Gradske uprave podnose svake nedelje usmene ostavke. Jedan od njih je Aleksandar Simonović koji je krajem januara podneo usmenu ostavku jer ne može više da trpi naređenja iz Beograda i prelazi u advokaturu.

Nekadašnji radnik Auto Mirkosa, pa je tako, gle čuda, primećeno da otkako ga je Bane Spasović postavio za načelnika u Gradskoj upravi, većina vozila kako za Gradsku upravu tako i za druge ustanove nabavljano je od Auto Mirkosa.

Neko će da kaže da je to bila slučajnost. Bila je uredno raspisana javna nabavka za svako vozilo, ali veruje se da je postojala čvrsta nit između Mirkosa i Simonovića.

Dejan Krstić, član Gradskog veća za nevladine organizacije i kulturu, bivši član SPO i Nove Srbije, a sada je istaknuti naprednjak. Počeo je svoju političku karijeru sa srednjom školom kao radnik u kotlarnici u jednoj požarevačkoj kompaniji, a u međuvremenu je pribavio diplomu i stekao zvanje master menadžera. Čovek je prilagodljiv i servilan svakoj gradskoj garnituri koja dođe. Lako promeni dres i brzo stavi drugu masku na svoje lice.

Tomica Stojanović, profesor fizičkog vaspitanja, član Gradskog veća za obrazovanje. Poltron sa mišijim osmehom. Poznat po aferi „tata Branko automehaničar i četiri miliona dinara za Konsultantski centar za obrazovanje, vaspitanje i sport".

Pre par meseci Stojanović je kupio stan od kontroverznog biznismena Dragana Krstića.

Marija Papović, direktor JP Parking servisa, njen razvojni put je počeo kod Filipa Rakića koji je prvi probio u političke vode, posle toga njeni politički oci su Aleksandar Stojanović, nekadašnji direktor poljoprivredne savetodavne službe i Mirko Stojanović direktor JP Ljubičevo. Sa njima voli da se druži, prepodne na doručku sa Mirkom, a popodne na ručku sa Aleksandrom Stojanovićem u njenom omiljenom kafeu Castro.

Kupila je novi stan sa garažom, vozi službeni auto 24 sata koji nije obeležen oznakom JP Parking servis, a preduzeće je do kraja septembra prošle godine ostvarilo neto gubitak od 1,7 miliona dinara.

U Gradskoj opštini Kostolac ista slika, nesposobnih i nestručnih kadrova, vlada iz senke Dejan Dražić, kontroverzni biznismen i glavni kostolački bos. Blizak prijatelj sa Zoranom Milojevićem Zeljom i Brankom Malovićem. U njegovom lokalu "Baltazar" česti gosti su policajci i opštinski funkcioneri. Treba znati da je on preko Zelje i Malovića postavio Serdža Krstanoskog ponovo za predsednika opštine, iako se tome protivio Luka Petrović. Krstanoski i Dražić su u kumovskim vezama, ne pojavljuju se zajedno u javnosti već se to svodi na kućne posete.

Dražić je, navodno, poznati zelenaš, pa se mnogi Kostolčani nalaze u njegovoj svesci, inače, hvali se da daje bolje uslove od banaka. Kako tvrde, meštani Kostolca, njihovo maslo su mnogi nerešeni infrastrukturni radovi, između ostalog, nadvožnjak koji ne može tri godine da se sruši jer je javna nabavka rađena pod sumnjivim okolnostima da po svaku cenu mora da dobije neko koje blizak Zelji i Goranu Janićijeviću koji je uložio veliki novac na prošlogodišnjim izborima, takođe, meštani su dodali, da naprednjaci samo otimaju i bogate se, zapošljavaju svoje rođake u EPS, Kostolac propada, a sugrađani se dave u prašini i pepelu.

Jedina svetla tačka u Kostolcu je direktor Tehničke škole Goran Nestorović, poznat u Srbiji po svečanom otvaranju fotokopirnice, uz aplauz i prisustvo medija. Takođe, u toj školi je zaposlena gradonačelnikova supruga Ana Pavlović, kako kažu zaposleni, ne pamte da je tako neko bio "vredan i odgovoran" kao Ana.

I primetili su da posle sastanka sa direktorom iz kabineta izađe sva nasmejana i puna pozitivne energije. U savremenom dobu je veoma važno da direktor sa zaposlenima ima savršenu komunikaciju zbog celokupnog procesa rada i razvoja.

Privredna društva Autotransport, RIO i kostolački EPS pod plaštom Dragana Krstića

Grčićevi ortaci više od dve godine uništavaju Privredno društvo Autotransport, tako što su im perfidno oduzeli mnoge ugovore sa EPS - om. C&LC GROUP firma je blokirala račun PD Autotransport i time onemogućila učešče u javnim nabavkama, jer je PD Autotransport zajedno sa firmom izvesnog Vitomira Dimitrijevića Gusana učestvovala u JN pepelište Obrenovac, i bilo je izvesno da će dobiti taj posao jer su imali sve adekvatne reference.

To se nije svidelo Miloradu Grčiću i njegovim ortacima Draganu Krstiću i preduzeću Pro tent, pa su počeli intenzivni pritisci na direktora PD Autotransport Mladena Ocokoljića da odustane od te javne nabavke.

Čak je Nenad Marković direktor elektrana bio lično kod Ocokoljića da mu prenese poruku da je Grčić rekao da Autotransport nema šta da traži u Obrenovcu, da je to rezervisano za Dragana Krstića LDS i Pro tent.

Nijedna institucija nije adekvatno reagovala na ovakve pretnje, BIA i policija spavaju na ovakve okolnosti. I puštaju pojedine naprednjake iz kriminogenih sredina da vršljaju po Braničevskom okrugu. Mladen Ocokoljić je bio primoran da se pisanim putem obrati svim relavatnim institucijama, te je kod ministarke Zorane Mihajlović održan sastanak na temu Autotransporta, gde je između ostalog bio prisutan i Luka Petrović.

Nažalost, Ocokoljić je podneo ostavku i potpuno su ga degradirali sa novim radnim mestom. U međuvremenu Dragan Krstić, predsednica Skupštine PD Autotransport i predstavnik sindikata su po nečijem naređenju otišli u PD Pro tent i uzeli pozajmicu od milion evra da bi imali za plate, pozajmicu moraju da vrate do novembra 2021. godine.

Nakon toga 19. marta za novog direktora PD Autotransport postavljen je Nenad Marković. Što bi rekli „ja te davim i spašavam". I to je svima pokazatelj da interesna grupa oko Dragana Krstića još uvek vlada kostolačkim EPS -om.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane