Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dosije Jovanjica

Optužnica KTO 81/20 otkriva ulogu pripadnika MUP, BIA i VOA u zaštiti Koluvijine plantaže marihuane (2)

Policija u službi narko klana

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 24. novembra 2020. godine optužnicu protiv Predraga Koluvije i osmorice članova njegove kriminalne grupe zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Među optuženima se nalaze pripadnici MUP-a Srbije, Bezbednosno informativne agencije i Vojno obaveštajne agencije. Tužilaštvo je prikupilo nekoliko stotina dokaza sprege državnih institucija i narko klana, koji je u "Jovanjici" napravio najveću evropsku plantažu marihuane. Specijalni sud do danas nije zakazao nijedno ročište po toj optužnici. Zloupotrebom uticaja, Aleksandar Vučić sabotira početak suđenja kako bi zaštitio Koluviju i sprečio otkrivanje tragova narko trafikinga, koji iz "Jovanjice" vuku prema njemu, članovima njegove porodice i kartela oko Srpske napredne stranke.

Priredio: Predrag Popović

Prvom optužnicom za Jovanjicu, KTO br. 42/20, raskrinkana je organizovana kriminalna grupa Predraga Koluvije. Utvrđen je način proizvodnje i pripreme za prodaju opojne droge kanabis. Drugom optužnicom, KTO 81/20, razotkriveni su Koluvijini saučesnici iz MUP-a, BIA i VOA, koji su predstavljali zaštitni prsten oko "Jovanjice" i njenog vlasnika.

Među okrivljenima nalaze se radnici Bezbednosno informativne agencije Aleksandar Tošić i Branislav Radosavljević, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Radovan Bojović, Milan Kendija i Zoran Baštovanović. Okrivljen je i Saša Vujisić, radnik Vojno obaveštajne agencije. Uz njih, optužnicom su obuhvaćeni Koluvijin vozač Miloš Tofilović i saradnik Slaviša Milinković.

Okrivljenima je stavljeno na teret da su krivična dela vršili u periodu od 14. maja 2016. do 14. novembra 2019. godine. Početak perioda je označen danom kada je započeto sa proizvodnjom opojne droge u "Jovanjici". Prilikom pretresa imanja "Jovanjica" pronađena je zelena sveska formata A5 sa natpisom "Mrs. Green", napisan ćiriličnim pismom. Kraj perioda je označen datumom kada je policija zadržala, potom i uhapsila ogranizatora OKG-a Koluviju. Istraga je utvrdila da je predmet izvršenja krivičnog dela proizvodnja opojne droge kanabis sa masenim udelom THC-a većim od 0,3 odsto, što je zakonom zabranjeno. Tužilaštvo smatra da su okrviljeni izvršili krivična dela sa direktnim umišljajem, svesni svojih dela. U optužnici KTO 81/20 navodi se da su okrivljeni bili svesni da su preduzimali radnje u okviru bezbednosne zaštite objekata u kojima je neovlašćeno proizvedena i držana supstanca koja je proglašena za opojnu drogu.

"Tokom istrage su prikupljeni dokazi koji nesumnjivo ukazuju da je okrivljeni Predrag Koluvija organizovao kriminalnu grupu sa ciljem da u dužem vremenskom periodu deluje sporazumno u cilju vršenja krivičnog dela Neovlašćenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje se može izreći kazna zatvora od 20 godina radi neposrednog sticanja finansijske koristi i osmislio je plan u okviru koga je njegova uloga bila obezbeđivanje opreme za neovlašćenu proizvodnju opojne droge kanabis, dok su Sergej Mrđa, Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović postali pripadnici OKG, prihvatajući zadatke u sladu sa svojim ulogama predviđenim u okviru plana OKG, svesno prihvatajući aktivnosti i pokazujući pripadnost grupi izvršenjem postavljenih zadataka.

U navedenom periodu okrivljeni Aleksandar Tošić, Radovan Bojović, Branislav Radosavljević, Milan Kendija, Saša Vujisić, Zoran Baštovanović, Miloš Tofilović i Slaviša Milinković postali su pripadnici OKG, prihvatajući zadatke u skladu sa svojim ulogama koje je osmislio okrivljeni Predrag Koluvija. Prema tome, nesporno je postojanje slojevite i razgranate organizovane kriminalne grupe. Smatramo da se u konkretnom slučaju radi o 'školskom' primeru OKG, obzirom da je za postojanje OKG ostvarena saradnja sa pripadnicima državnih organa, i to pripadnicima MUP, BIA i VOA, ovde okrivljenima, koje je upravo okrivljeni Predrag Koluvija organizovao po principima organizovanog kriminala, pri čemu ovako ustrojen OKG sadrži i međunarodni element", navodi se u optužnici.

Osim Koluvije, koji je označen kao vođa organizovane kriminalne grupe, u optužnici su taksativno navedene uloge koje su imali ostali okrivljeni. Tošić je imao zadatak da neposredno obezbeđuje objekte s opojnom drogom u sklopu privrednog društva "Jovanjica", zatim da stupa u kontakt s policijskim službenicima i prikuplja informacije koje su bitne za opstanak OKG, kao i da proverava podatke iz zvaničnih evidencija državnih organa.

Bojović je neposredno obezbeđivao objekte "Jovanjice", prikupljao je informacije iz policije i obezbeđivao je uslove za lažno predstavljanje Koluvije. Radosavljević je, takođe, neposredno obezbeđivao plantažu marihuane, prikupljao informacije iz policije i pomagao Koluviji da se lažno predstavlja. Kendija je, pored neposrednog obezbeđivanja "Jovanjice", kontrolisao poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja spoljnog perimetra plantae, koje je vršila agencija "Ronin elite security". Vujisić je imao zadatak da falsifikuje službene isprave za potrebe Koluvije. Baštovanović je neposredno obezbeđivao "Jovanjicu". Tofilović je iz "Jovanjice" preuzimao pakete s drogom i odvozio ih radi dalje distribucije, dok je Slaviša Milinković održavao kontakt sa licima koja su procesuirana zbog krivičnih dela čiji je predmet izvšenja droga koja je neovlašćeno proizvedena u "Jovanjici", a u tim prilikama uticao je na njih da tokom postupka ne otkriju informacije o Koluviji i ostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe.

Svi okrivljeni su u istrazi negirali izvršenje krivičnih dela. Iskoristili su pravo da se brane ćutanjem. Samo je Slaviša Milinković prilikom ponovljenog saslušanja, 6. jula 2020, priznao izvršenje krivičnog dela nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i promet oružja i eksplozivnih materija. Tužilac je ocenio da je Milinkovićevo priznanje iskreno, ubedljivo i potkrepljeno materijalnim dokazima. Tužilac smatra da su ostali okrivljeni odlučili da ne iznose odbranu isključivo s namerom da izbegnu krivicu.

Predrag Koluvija je odbio da odgovara na pitanja zamenika tužioca za organizovani kriminal, ali u optužnici KTO 81/20 nalazi se Zapisnik o iskazu koji je dao u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu 5. marta 2020. godine. Zapisnik o saslušanju u predmetu KT broj 6803/19 objavljujemo u celini.

"Utvrđuje se da je okrivljeni Predrag Koluvija negirao izvršenje krivičnog dela Posebni slučajevi falsifikovanja isprava iz člana 356 Krivičnog zakonika, kada je naveo da je 13.11.2019. godine krenuo u prepodnevnim časovima sa svojim vozačem u Makedoniju službenim autom, tom prilikom je sedeo na suvozačevom mestu i nije obraćao pažnju na vožnju, već je odgovarao na neke mejlove. Vozač je stao na pumpu u Velikoj Plani, kod "Mek Donaldsa", gde su kupili nešto i nastavili put, vozač je išao levom trakom kada su sustigli dva automobila koja su išla takođe levom trakom i počela da usporavaju.

Vozač im je blicao kako bi se pomerili iz brze trake ili ubrzali vožnju, međutim kako to oni nisu učinili rešio je da ih obiđe sa desne strane, to jest "sporom trakom"- Kada su bili paralelno sa tim vozilima, oni su se obratili njegovom vozači u smislu da se njihov auto zaustavi, to jest upalili su blinkere i rukama su pokazali da se zaustave. Vozač se zaustavio u zaustavnoj traci, jedno vozilo je stalo iza njihovog vozila, a jedno ispred vozila. Zaustavili su ih na auto putu Beograd-Niš, u pravcu Niša, nekih desetak kilometara posle "Mek Donaldsa" u Velikoj Plani, odmah iza isključenje za Batočinu, a pre isključenja za Jagodinu.

Zatim su policajci prišli vozilu, i to dvojica sa jedne i dvojica sa druge strane, imali su izbačene značke oko vrata i pokazali su da nose pištolje zadenute u farmerke. Pekli su im "Izađite iz auta i ruke na krov". Odmah su krenuli sa pretresom, jedan policajac je pretresao njega, a drugi je pretresao vozilo, ne zna da li su pretresli i vozača budući da je držao glavu na krovu, siguran je da su ga pretresli, ali nije video ko.

Njega je pretresao "Braca", a vozilo je pretresao "Milanče", zapamtio je ta imena kao nadimke kojima su se oslovljavali policajci. Pitali su ga da li ima oružje, međutim nije posedovao nikakvo oružje. Inače ne poseduje oružje, nema dozvolu, niti ima kod kuće, niti u kancelariji, niti bilo gde oružje.

Taj policajac Milan je u torbici pronašao te službene legitimacije, a torbica se nalazila na podu kod suvozačevog mesta, policajac je kada je video torbicu uzeo i istresao sadržaj na krov vozila. Tada je prišao načelnik Četvrtog odeljenja i pregledao stvari iz torbice, prvo njegov novčanik, a zatim i ove dve legitimacije, s tim što je jedna bila od IPA (Internacionalna policijska organizacija), a druga je bila sporna. Načelnik je pogledao sadržaj njegove torbice, kada ga je pitao zbog čega su ih zaustavili, a on je rekao da je on načelnik Četvrtog odeljenja, da se zove Slobodan Milenković i uzeo dokumentacijui otišao u svoje vozilo. Nakon 5-7 minuta je izašao iz vozila i rekao da moraju za Beograd. Njemu i vozaču su stavili lisice, smestili su ih u njegovo vozilo pozadi. Jedan policajac je sedeo između njega i vozača, misli da je to bio "Braca", a vozio je "Milanče", nakon toga su krenuli ka Beogradu. Srebrni "Audi" u kome je bio Milenković nije video, a drugi auto crni BMV je bio ispred njih sve do Beograda, priveli su ih u Četvrto odeljenje.

Pojasnio je u vezi službene legitimacije da je tokom 2008. godine bio u manastiru Visoki Dečani povodom njihove slave 24.11.2008. godine, gde je upoznao neke ljude kojima je pomogao, budući da im se vozilo pokvarilo, ispostavilo se da su u pitanju policajci koji su nosili rezervne delove za repetitore na Kosovo zajedno sa monterima, te su se tu upoznali i razmenili telefone. Oni su ga posle toga ponovo zvali, te su se našli u Beogradu, "glavni" se zvao Sloba i on ga je pitao da li bi mogao da pomogne još jedanput, te je okrivljeni ponovo učinio nešto za njih, jer je poslovni čovek koji želi da pomogne Srbima na Kosovu, a rekao im je da će im pomoći u svemu ukoliko je to sve u granicama srpskog zakona.

Ne seća se da li je bilo krajem 2008. ili početkom 2009. godine kada su se našli u kafiću u Beogradu, tada mu je taj Sloba dao legitimaciju policijskog sindikata, pre toga je pitao da li bi hteo da bude počasni član Policijskog sindikata jer je mnogo učinio za njih i on je na to pristao. Potpisao je neke papire u vezi ovoga, pretpostavlja da je pristupnica, imala je njegovu fotografiju i popunio je podatke koji su bili potrebni, fotografije je dostavio Slobi, te je on sve to pripremio i rekao da sa ovom legitimacijom iskazuje naklonost policiji, ali da nije policijski službenik i da ne može da je koristi u te svrhe.

Okrivljeni je izjavio da je nikada nije koristio, stajala je kod kuće u fioci. Pošto ima sina koji ima 11 godina i pošto je video da se stalno vrzma oko te fioke, a ranije se i i igrao sa tom legitimacijom, pomislio je da će uzeti i odneti u školu, te je desetak dana pre ovog događaja uzeo i stavio u torbu, a u nameri da je ostavi u kancelariji, prosto je zaboravo na nju i stajala je u torbici. Okrivljeni je izjavio da je nikada pre toga nije koristio ni upotrebljavao, ležala je sve vreme u fioci u njegovoj kući.

Na posebno pitanje tužioca, okrivljeni je izjavio da nije zagledao legitimaciju kada su mu je poklonili, video je da stoji njegovo ime i prezime, ali nije gledao ko je izdavalac, niti šta piše u njoj. Sloba mu je dao tu legitimaciju u znak zahvalnosti i on je to prihvatio i odneo kući, nije je zagledao, proveravao, niti je koristio. Tačno je da su prilikom pretresanja od njega oduzeli četiri mobilna telefona i ovu službenu legitimaciju.

Nakon što je okrivljenom predočen zapisnik o pregledu lica u kojem je navedeno da su odueta četiri mobilna telefona i legitimacija iz torbice, isti je naveo da njemu jeste to oduzeto i da pretpostavlja da to jeste njegov potpis, ali da se ne seća jer je tih dana mnogo potpisivao. Nakon što je okrivljenom predočen zapisnik o veštačenju isti je naveo da ne zna sa kojom legitimacijom su upoređivali njegovu, budući da je njegova legitimacija iz Policijskog sindikata, a ne legitimacija službenog lica. Nakon predočenja da je uvidom u veštačenje i u sliku sa službene legitimacije vidno da na istoj piše službena legitimacija, Predrag Koluvija i broj 13692, ostalo nije vidljivo, niti da bilo gde na navedernoj legitimaciji piše da je u pitanju Policijski sindikat, izjavio je da to jeste legitimacija koja je od njega oduzeta, ali ne zna ko je nju pravio, bio je pre više od deset godina i nikada je za ovo vreme nije koristio, kao što se i vidi budući da je nova i nepohabana", navodi se u zapisniku saslušanja Koluvije, koji je okrivljen za falsifikovanje službene isprave.

Tužilaštvo je brojne dokaze, na kojima zasniva optužnicu, prikupila obradom i analizom predmeta prikupljenih pretresom objekata na imanju "Jovanjica", privatnih stanova i vozila okrivljenih. Materijalni dokazi su potkrepljeni sadržajem komunikacije koja je otkrivena u oduzetim telefonima, naročito preko aplikacije "Razgovor".

Međutim, pregledom datoteka fajl sistema hard diska iz servera koji je kontrolisao rad aplikacije za komunikaciju "Razgovor" utvrđeno je da je disk formatiran 23. novembra 2019. godine, čak devet dana posle hapšenja Koluvije, što je rezultovalo trajnim, ireverzibilnim oštećenjem podataka. Izvršeno je podizanje serverske aplikacije, koja se nalazi na dva hard diska, nakon čega je utvrđeno da je server za kontrolu aplikacije "Razgovor" podešen na korišćenje IP adrese koja se poklapa sa IP adresom telefona koji je privremeno oduzet Koluviji.

Analizom je utvrđeno da je aplikacija "Razgovor" koristila kriptografske algoritme za šifrovanje poruka u cilju konspirativnosti i zaštite komunikacije između korisnika.Takođe, utvrđeno je da ne postoje datoteke koje sadrže poruke, korespodenciju, kao ni rezervne kopije sadržaja prepiski preko te aplikacije. Serverska aplikacija "Fjabberd" nije beležila tačno vreme kreiranja čet grupa u okviru aplikacije "Razgovor". Korisnici u nisu koristili imena, već određenu vrstu koda, kao što je "EDR1C1", tako da je tužilac zaključio da nije moguće sa sigurnošću utvrditi ko su zapravo učesnici u komunikaciji. Podacima aplikacije "BBM Enterpise" nije moguće pristupiti bez uspostavljanja internet konekcije. U sadržaju aplikacija "Skype" i "TamTam" ne postoje podaci koji bi ukazali na komunikaciju sa licima povezanim s proizvodnjom i prodajom droge. Aplikacija "Bluemail" ne sadrži podatke o upućenim ili primljenim porukama. Na Koluvijinim telefonima "Alcatel 1066D" i "Samsung E1200 Push" nisu instalirane aplikacije za komunikaciju putem interneta.

"Obzirom da nije moguće pristupiti sadržaju mobilnog telefona "Blackberry Key 2" postojanje aplikacija za komunikaciju putem interneta nije utvrđeno. Analizom je utvrđeno da ne postoji mogućnost pregleda obrisanih poruka u okviru aplikacije 'Razgovor', kao ni bilo kakvih tragova, meta podataka i ostalo, koji bi ukazivali na obrisani sadržaj", navodi se u Zapisniku o veštačenja Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku MUP-a Srbije.

Ipak, stručnjaci za elektronsku i informatičku forenziku otkrili su ukupno 12.869 poruka u 53 četa. Sadržaj tih komunikacija potvrdio je osnovanu sumnju tužioca i okrivljene stavio u kontekst izvršenja krivičnih dela koja im se stavljaju na teret. Iz Koluvijinih prepiski sa ostalim okrivljenima vidi se kakve im je zadatke davao i kako su ih oni izvršavali, svesno kršeći zakone. Takva je i komunikacija između Koluvije i Aleksandra Tošića, koji su u aplikaciji "Razgovor" koristili kodna imena EDR1C05 i EDR1C24.

Tošić je 1. aprila 2008. zasnovao radni odnos u BIA na poslovima ovlašćenog službenog lica. Tošić je imao pristup evidencijama državnih organa, odnosno raspoloživim podacima kroz aplikacije MUP-a. Prema optužnici, koristeći službena ovlašćenja Tošić je prikupljao podatke po zahtevu Koluvije. To potvrđuju poruke koje su Koluvija i Tošić razmenjivali u aplikaciji "Razgovor" u periodu od 9. oktobra 2019. do 13. novembra 2019. godine.

"Bio je Slavče kod Stolara. Ni sa kim nije pričao. Čisto da znaš", napisao je Koluvija Tošiću, koji mu je odgovorio: "O.K. Super".

Tužilaštvo smatra da ova komunikacija dokazuje činjenicu da je Tošić znao da je "Stolar", odnosno Miodrag Poznan, 30. septembra 2019. presudom Višeg suda u Vranju prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od šest godina zbog šverca droge. Apelacioni sud u Nišu je 26. februara 2020. godine potvrdio tu presudu.

Granična policija je na prelazu u Preševu uhapsila Poznana prilikom pokušaja da u Makedoniju prenese 28 kilograma marihuane. Koluvija je ovom porukom obavestio Tošića da je "Slavče", odnosno Slaviša Milinković bio u poseti kod Poznana, koji mu je rekao da "ni sa kim nije pričao", odnosno da policiji i tužiocima nije otkrio otkud mu droga koju je švercovao. U jednoj poruci na tu temu, Koluvija se bliskom saradniku požalio na probleme sa svojom suprugom Sandrom: "Ova moja poludela. Morao sam da se vratim kući. Tražim razvod braka. Jedva sam je malo smirio. Pričali njoj za Stolara budale i ona se usrala za sebe i dete. Tražila da živim svoj život daleko od njih."

Koluvijina kriminalna grupa upala je u sličan problem 7. oktobra 2019. 2019. kad je u Beogradu uhapšen njen diler Dragan Milošević. Koluvija je tada poslao Tošiću link sa sajta dnevnog lista Kurir, koji je objavio vest o hapšenju: "Pao diler u Beogradu - Policija mu zaplenila marihuanu i kokain". Uz link, Koluvija je saradniku iz BIA poslao poruku: "Bato. Vidi mi to." Tošić je odgovorio: "O.K."

Tužilaštvo je ocenilo da ta komunikacija dokazuje činjenicu da je Koluvija izdao nalog Tošiću u vezi provere evidencija i kontaktiranja sa policijskim službenicima u vezi hapšenja Miloševića. Na paketićima marihuane pronađeni su biološki tragovi Branislava Miljevića i Petra Hricaja, pripadnika Koluvijine organizovane kriminalne grupe, protiv kojih se vodi sudski postupak. Droga, koja je pronađena kod Poznana i Miloševića, upakovana je u identičnu ambalažu, što potvrđuje da je proizvedena u "Jovanjici".

- Napominjemo i da ova komunikacija dokazuje činjenicu da je čak i Sandra Koluvija, supruga okrivljenog Predraga Koluvije, znala za proizvodnju opojne droge u "Jovanjici" i samim tim i za razlog hapšenja i procesuiranja Miodraga Poznana - navodi se u optužnici KTO 81/20.

Koluvija je, nešto kasnije, podsetio Tošića na tekst iz Kurira: "Vidi mi, molim te, za ono iz novina ako možeš... Aha, znači od Ričija." Tom porukom Koluvija je od Tošića tražio da razgovara s policajcem Ričijem, odnosno Markom Raičevićem, pripadnikom Četvrtog odeljenja UKP Beograd, i prikupi informacije i saznanja o uhapšenom Miloševiću. Tošić je odgovorio: "Zovem ga popodne da vidim. Znaš neku lokaciju da ga tako navučem? Ništa, novine ću da mu čestitam pa ću da vidim." Posle sastanka, Tošić je obavestio Koluviju: "Bato, on je izbačen iz svake priče u zadnjih dva meseca, u ratu je sa Malim Sentom, kaže da je čuod da su imali neku akciju jutros rano, ali nema pojma ništa bliže, kaže da se sprema da ide odatle, moramo drugim putem sutra." Koluvija se složio s tim: "OK. Onda Bojke. On ima drugare tamo."

"Bojke" je okrivljeni Radovan Bojović. "Mali Senta" je Slobodan Milenković, načelnik Četvrtog odeljenja. Prilikom saslušanja u istrazi, svedok Marko Raičević je priznao da se sa Aleksandrom Tošićem video u jednom kafiću na uglu Ulice Strahinjića Bana i Kapetan Mišine ulice. Raičević je tužiocu ispričao da je Tošiću rekao da ne radi, da je bolestan i da nema nikakvu komunikaciju sa načelnikom Milenkovićem, kao što i nije imao. Raičević je rekao da je "moguće da ga je u nekom trenutku Tošić pitao za hapšenje" Miloševića. Dakle, Raičević je potvrdio Tošićeve navode iz poruka preko aplikacije "Razgovor".

Koluvija je od Tošića tražio da proveri dve osobe. U porukama mu je poslao njihov JMBG: "JMBG za proveru 3103973...... Mirjana Jovanović, nova radnica. I JMBG za proveru 1502975.... Ivana Kostić." Posle obavljenog zadatka Tošić je obavestio šefa: "Garaganka bato, ali čista, skoro nema ništa. Bila u Bečmenu ranije prijavljena sad je u Pazovi... I ova Ivana nema ništa." Ta komunikacija dokazuje da je Tošić postupao po nalozima i proveravao lica kroz evidencije Bezbednosno informativne agencije i MUP-a Srbije.

"U subotu idem sa Sovom do tih u Niš. Ne vredi moram ja lično. Ne može bez para. Uporno im govorim to", napisao je Koluvija Tošiću. Tužilaštvo smatra da ova poruka dokazuje da je Koluvija, zajedno sa "Sovom", odnosno Sašom Vujisićem, tadašnjim pripadnikom VOA, ostvarivao kontakte sa NN licima oko sudskog postupka u kome je osuđen Miodrag Poznan. Za te potrebe, Koluvija je od Vujisića zahtevao da falsifikuje dokumenta VOA, kako bi se predstavljao kao pripadnik te službe. Koluvija je od okrivljenog Branislava Radosavljevića tražio da mu nabavi operativne policijske tablice registarskih oznaka NI 061 NP.

Osim s dilerima, koji su pali u Preševu i Beogradu, Koluvija je imao problema s dronovima koji su nadletali "Jovanjicu", a za koje nije znao kome pripadaju. Takođe, brigu su mu zadavali nepoznati ljudi i automobili koji su prolazili pored "Jovanjice". Zbog toga je, opet, od Tošića tražio proveru. Posle Koluvijine poruke "BG 566 UA", Tošić ga je pitao: "A šta sa ovim auto da proverim?" Koluvija je objasnio: "Čudno se ponašao. Ja u krivini stao da Mate piša... a on kada je mene obišao sačekao da ponovo dođem. Možda je slučajnost, ali oprez je majka." Tošić je ispunio zadatak: "Ovo je bio neki matorac sa bradom, jel? Mazda je bila, a?" Koluvija je odgovorio: "Ne, buckasti, naše godište sa devojkom... A jeste bila Mazda, crvena." Tošić je potvrdio: "Jeste crvena. Možda je sin, poslaću ti sliku."

Koluvija je, opreza radi, tražio da Tošić obavlja i druge provere: "Gordan Miladinović, on je bio uhapšen pre dve godine, a sada je iznenada pušten. Sve njegove navodno namestio, ima veliki nos. Visok. Mršav. Stariji je od nas možda 10 godina. Gajio je vutru. Ako naletiš na njega, baš me zanima koliko tu ima istine." Tošić ga je pitao: "Iz Grocke?" "Da, tamo je bila bašta, koliko ja znam", odgovorio je Koluvija. Tošić je iz baze podataka kopirao fotografiju, koju je poslao Koluviji: "To je ovaj verovatno. Moram da vidim. 10.07.2017. ga digli." Koluvija je napisao: "Pustili ga. Čak su i sporazum poništili. Čudne okolnosti." "Moramo da vidimo spise u sudu. Ovde nema ništa osim toga", odgovorio je Tošić. "Daj da vidim i sina od bradonje", tražio je Koluvija. Tošić je odgovorio: "Radili su ga Četvrtaci. Ima dva sina." U poruci, Tošić je šefu OKG-a poslao i fotografije Miloša i Aleksandra Miloševića. Kad je video fotografije, Koluvija je prepoznao čoveka iz sumnjivog automobila: "Ovaj dole. Čak je i tu majicu nosio." Tošić ga je izvestio: "Student stomatologije. Nema dela. Ko zna šta mu je bilo. U Rakovici žive." Koluvija je naglasio: "Uvek oprez". Tošić se složio: "Naravno bato. Drugo uvek imamo identifikaciju ljudi, što je jako važno da budemo korak ispred. A za ovog Gordana mora u sudu da se vidi. Imam ja podatke pa ćemo dalje. Pošto mora da se krene od evidencije Četvrtaka." Koluvija je napisao: "Poznaje kuma Vladu. Ja sam ga video 2-3 puta."

"Bato, sutra ujutru ako želiš ili kada želiš sutra sa Knaufom", poručio je Koluvija, na šta mu je Tošić odgovorio: "Može kasnije sa Knaufom." Koluvija je pristao i dao instrukcije: "O.K. 0,6 za sada." Tošić je potvrdio: "Jasno." Tužilaštvo je ove poruke, od 30. oktobra 2019, dovelo u vezu sa porukama koje je Koluvija razmenjivao sa Sergejom Mrđom prethodnog dana. Mrđa je tada napisao: "19,4 AMX i 0,6 ima od MM, OG, GG." Koluvija je pitao: "Znači 20?" Mrđa je potvrdio: "To ćemo im upakovati tako kako ima, za probu. Da." Koluvija je pitao da li će to biti spremno za sutra, na šta je Mrđa odgovorio: "Biće u petak spakovano. Može i sutra ako hoćeš." "Hoću odmah. Ti ćeš mu odneti sutra poslepodne", naredio je Koluvija. Iz te prepiske Tužilaštvo zaključuje da je Koluvija naredio Mrđi da odnese Tošiću 600 grama marihuane, koju će on proslediti dalje.

Koluviju je uznemirila pojava još jednog drona nad "Jovanjicom", o čemu je obavestio Tošića: "Bato, ponovo dron viđen noću pre neki dan. Možda i tebe budem zamolio da ovih dana sa nama dežuraš. Hoćemo da njih pohapsimo. Izgleda da se neko sprema da nas opljačka." Tošić je odmah pristao: "Ne brini. Uzimam bolovanje ako treba. Naravno." Koluvija je zakazao sastanak na kome je trebalo da se dogovore šta da rade: "Sutra će Banana doći na imanje. Možeš sa njim, ako možeš." Banana je nadimak okrivljenog Branislava Radosavljevića.

Tošić je obavestio Koluviju o podacima još jednog od lica za koje se interesovao šef OKG: "Dalibor Marjanović, zvani Brica, od oca Laze, rođen 26.11.1982. u Kninu, u Hrvatskoj, JMBG 2611982.... Nije osuđivan i nema dela, prijavljen na adresi u Zemunu, bio pripadnik JSO i kasnije Žandarmerije, ranije radio uglavnom zaštitu lica i objekata, nemamo nigde potvrdu da je oko Vukašina Koraća kao ni neki krimi kontakte, tako da mi deluje da nije ništa opasno, ali moramo još videti da li je i kakve veze imao i sada i pre nekoliko godinama... Mislim da sa njim može da se razgovara." Koluvija je pitao: "Jel možemo da vidimo jel je njegov broj mobilnog bio na kakvoj baznoj stanici? Onda znamo da je on." "Teško. Onda moram da mu otvorim", odgovorio je Tošić. "A Brana da ga provuče tamo kod njegovih kao politika", pitao je Koluvija, a Tošić se složio: "Može. Sve dodatno znači. Inače broj se vodi na njega. Ali mu za broj stoji stara adresa u Jurija Gagarina, tako da je možda na toj gajbi." Brana je okrivljeni Branislav Radosavljević, koga su oslovljavali s nadimcima Brana i Banana.

Koluvija je o svojim saznanjima obavestio Tošića: "Banana od Bagzija saznao da žandarmi imaju dronove, a Bagzi je ponovio da njegovi nisu. Banana će da otvori mere za ovog. Brana je rekao da će tražiti listing." Ova prepiska dokazuje da je Koluvija izdao nalog Branislavu Radosavljeviću da stupi u kontakt s Dejanom Milenkovićem, zvanim Bagzi, tadašnjim načelnikom Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije Srbije.

Tošić je obavestio Koluviju da je došao u kontrolu obezbeđenja "Jovanjice": "Bato samo da te izvestim. Na poziciji sam. Obišao sam i ljude u obezbeđenju... Mogu ti reći da sam sa ovima što sam pričao jako zadovoljan." Koluvija ga je pitao da li ima oružje. "Ma daj bato, šta će mi. Nismo u ratu. Ne treba ti ovde to, ovo mora da bude dobra preventiva. A ako neprijatelje prvo nađemo, onda ćemo sesti da vidimo kako ćemo se njih rešiti."

Koluvija je nabavio pušku za obaranje dronova. Tošić ga je pitao: "Jel ste testirali ovu spravu? Laka je za upotrebu", a potom je dodao: "Ja bih njega prvo da navučem da nam kaže nešto od pre 8 godina, dali nešto zna, jer mi to deluje važnije... Za to znamo milion posto da je bilo, samo ne sa sigurnošću da li je on... Jel tako?" Koluvija je odgovorio: "Nije meni da budem agresivan, nego želim ljude da zaštitim, pre 8 godina su mi povezali i tukli ljude, a posle toga prijavili muriji, ja ne znam koliko vremena imam!" Tošić je napisao: "Da je neko i pokušao ovde nešto da dokumentuje nije uspeo milion posto, ne postoji mogućnost da uđe objektivom kroz plastenik sa ovakvim svetlom. Morao bi iz heliša da osvetli... Za noćnu kameru ne sme da postoji ništa preko, nikakva folija."

Ovu prepisku tužilaštvo smatra dokazom da je Tošić znao da se u objektima "Jovanjice" nalazi opojna droga, jer se pored anti-dron puške i snimanja imanja pominje i događaj iz 2012. godine, kad je policija sprovela akciju "Cepelin" u kojoj je uništena plantaža marihuane, koja je, po navodima koje je ovde izneo Koluvija, takođe bila pod njegovom kontrolom. Koluvija je, zbog toga, ovom prilikom naredio Tošiću da stupi u kontakt sa licem koje raspolaže podacima vezanim za akciju "Cepelin". Tošić je dodao: "Na pravom si putu, ali nemoj da ti unose agresivnu atmosferu u smislu borbe i nasilja, jer radiš jednu zdravu sistemsku priču... I ovde možeš samo dva neprijatelja da imaš, to su službe, za koje se borimo da im dokažimo da si veliki prijatelj... I konkurencija, koju trenutno nemaš." I tom porukom Tošić je potvrdio da zna da se na "Jovanjici" proizvodi opojna droga.

Koluvija je Tošiću dao novi zadatak. Poslao mu je četiri registarska broja i zahtevao da proveri čiji su to automobili. Tošić je odmah izvršio naređenje: "Bato sva ova vozila su uglavnom iz tog regiona, vlasnici bez evidentiranih dela, jel ovaj pasat Inđija poslenji bio tamo? Nema ni on dela, nego mi je nešto ovako poznat, mlađi je, 32 godine, ovaj pežo je na žensko, a jel muško vozilo?"

Kao i ova s Aleksandrom Tošićem, tako i Koluvijine komunikacije s ostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe dokazuju da su svi znali i svesno pristali da učestvuju u izvršenju krivičnih dela. Koluvija je o istim ili sličnim temama razgovarao, kao sa Tošićem, i sa ostalim saučenicima. To potvrđuju prepiske s Radovanom Bojovićem, koji je koristio kodno ime EDR1C37 za šifriranu komunikaciju u aplikaciji "Razgovor".

U jednoj od prepisci Bojović je obavestio Koluviju o saznanjima prikupljenim od kolega iz policije o hapšenju Dragana Miloševića: "Malo sam se raspitao za onaj događaj od 7.10., to je odradio jedan Vladica iz Četvrtog sa tri klinca nova, bata što je pao se branio ćutanjem, a da li je van zapisnika lajao njima mogu tek u sredu videti, jer se čovek koji je dobar sa Vladicom vaća u sredu na posao, uzeti su DNK tragovi sa kesica spolja i unutra, kvalitetan kriminalističko-tehnički izveštaj koji će stići 17.10. Tako su mi preneli."

Bojović je kasnije dopunio informacije o istrazi protiv narko dilera Miloševića: "Ne javi ti da su mi rekli da su nađeni DNK tragovi koji nisu evidentirani kod nas u bazi, ali oni koji su nađeni su izuzeti i tek treba da budu identifikovani, tako da bi valjalo da S malo odmori, bilo kakvo sranje mogao bi biti identifikovan, nisu išli dalje samo ovog priveli tužiocu, zadovoljni sa nađenim kod njega, a nezvanično van zapisnika kažu mi ništa. Evo sad sam to dobio kao informaciju."

Bojović je obavestio Koluviju da su DNK tragovi "S", odnosno Stevana Holića, pronađeni na pakovanju i unutar. Bojović je predložio da se "izrokadiraju" radnici na "Jovanjici", da skloni Holića. Koluvija je prihvatio predlog. Bojović i Koluvija u tom trenutku nisu znali da su na paketićima marihuane nađeni biološki tragovi Bratislava Miljevića i Petra Hricaja, pripadnika OKG-a, koji su na "Jovanjici" bili zaduženi za proizvodnju droge.

Koluvija je nameravao da problem reši podmićivanjem policijskih službenika, zato je pitao Bojovića: "Jel možemo platiti da zamene taj DNK koji je nađen? Čuo sam da ovi u laboratoriji to rade. U zavisnosti od dela od 2.000 do 5.000 naplaćuju." Bojović je odgovorio: "Mogu pokušati, ali što bi to radili kad nisu identifikovani, tek treba, i pitanje da li mogu baš sve povezati." Koluvija je insistirao: "Čisto onako da to vidimo. Možda će nam trebati jednog dana, pa da znamo." Bojović ga je, kasnije, obavestio: "Ovo nije izvodljivo, jer pored naše NKTC baze ima Nacionalna laboratorija u sedištu MUP, te tako je sistem umrežen, a i sistem u JIS su unapredili tako da bi operativac koji ulazi sa šifrom kada povuče lice po linijama mogao i to da vidi, to su napravili da ne bi moglo da se petlja. Mada sve ima i svoje slabosti, videću još ko radi na unosu podataka u sistem pa da se sistem razlikuje od NKTC, onda on nije verodostojan ako se ne slažu. To radi analitika."

Svedok Nenad Nikolić je, u iskazu pred tužiocem, priznao da ga je Bojović pitao "da li postoji kakva mogućnost manipulacije prilikom obrade traga, da li je moguća greška". Nikolić mu je odgovorio da greške nisu moguće jer se radi o preciznoj metodi, koja ne ostavlja mogućnost za manipulaciju.

Bojović je obaveštavao Koluviju o aktivnostima Četvrtog odeljenja, zaduženog za borbu protiv narkotika: "Raspitao sam se delimično, nije mi čovek tu, pa sam se raspitao indirektno preko drugog, trenutno neke klince rade za hemiju, ništa značajno, što se tiče tebe nisu za sada u vezi događaja od 07.10. išli dalje, detaljnije ću znati sve u nedelju, pošto dežura, pa ću ujutru kod njega odnosno u 29. otići ću ujutru." Posle posete "firmi", Bojović je raportirao šefu: "Bio sam na poslu sa onim iz 4. Raspoložen je da se vidi sa čovekom iz BIA, loži se na njih opasno, svi pravljeni na kalup 'Riči', čekaju da im jave primopredaju marihuane na Vračaru, inače rade na Novom Beogradu isto 'zeleno' i neki spid na Dušanovcu, i tablete neke isto na Novom Beogradu, ništa značajno, bar sam se dogovorio da ga spojim sa Tošićem."

Kao i ostale saradnike iz vrha organizovane kriminalne grupe, Koluvija je i Bojovića obavestio o dronu, koji je primećen nad "Jovanjicom": "Bato, popričao sam sa Mićkom, kaže da je 100% 3x video dron... Tako da ja pretpostavljam da hoće da nas opljačkaju... Mi smo sa svima pričali iz države... Jedino 'Skopi' nismo. Spremamo se. Objekat gledamo pojačano. A Toške i ostali su takođe u pripravnosti. Mada sada hoćemo da pravimo zasedu, da ih pohapsimo."

Tužilaštvo smatra da ova komunikacija preko aplikacije "Razgovor" nesumnjivo dokazuje da je policajac Radovan Bojović izvršavao naloge vođe organizovane kriminalne grupe, obezbeđujući mu informacije iz MUP-a. Inače, Vule Bojović, rođeni brat Radovana Bojovića, takođe je pripadao Koluvijinom klanu. Hrvatska granična policija je uhapsila Vuleta Bojovića u julu 2016. godine, kad je pokušao da preko graničnog prelaza Bajakovo-Batrovci prenese 89 paketa marihuane, ukupno nešto više od 33 kilograma. Krajem 2019. godine, Bojović je pravosnažno osuđen na 2,8 godina zatvora u Hrvatskoj.

Branislav Radosavljević je imao značajno mesto u Koluvijinoj organizovanoj kriminalnoj grupi. Radosavljević je bio zaposlen u BIA, ali je sporazumno, krajem novembra 2017. godine, premešten u MUP, odnosno u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala, u Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja narkotika. Postupajući po Koluvijinim naređenjima, Radosavljević je 5. novembra 2019. preko aplikacije "Signal" razgovarao sa Dejanom Milenkovićem, načelnikom Službe za specijalne istražne metode kako bi proverio da li je policija koristila dronove, koji su primećeni nad imanjem "Jovanjica".

U optužnici se navodi da je Radosavljević obezbedio uslove za lažno predstavljanje okrivljenom Koluviji, kome je stavio na raspolaganje operativne tablice registarskih oznaka NI 106 NP, koje je Uprava kriminalističke policije zadužila na osnovu Reversa MUP-a. Operativne tablice su omogućile Koluviji da se nesmetano vozi po Nišu, gde je išao na sastanke sa nepoznatim licima, preko kojih je pokušavao da utiče na ukidanje presude Miodragu Poznanu, koji je uhapšen i osuđen zbog pokušaja da u Makedoniju prebaci 28 kilograma marihuane.

Komunikacija Koluvije i Radosavljevića, koji je koristio kodno ime EDR1C38, preko aplikacije "Razgovor", u čet grupi "Savet za bezbednost", potvrđuje navode iz optužnice. U jednoj od prepiski, Koluvija je Radosavljevića pitao da li je kontaktirao sa "Bagzijem", odnosno Dejanom Milenkovićem.

"Priča vrv. Kaže glupost, da nije to radio nikad noću. Bilo ih je ovih dana dosta. I nije za vikend imao angažovanja za to. I uvek se radi na većoj visini", izvestio je Radosavljević šefa OKG-a.

Tužilaštvo je "skinulo" i prepisku između Radosavljevića i Milenkovića. Na Radosavljevićevo pitanje "Bato šta radiš", Milenković je odgovorio: "Gas, gas, sastanci, sutra službeni put, svrati u petak". "Hoću obavezno", napisao je Radosavljević i o toj komunikaciji obavestio Koluviju: "Kažem ti Bagzi ne bi prejebao, nema šanse."

Nešto kasnije, nad "Jovanjicom" je opet nadleteo dron. Koluvija je obavestio Radosavljevića: "Bato, ponovo dron viđen noću pre neki dan. Možda i tebe budem zamolio da ovih dana sa nama dežuraš. Hoćemo da njih pohapsimo. Izgleda da se neko sprema da nas opljačka." Radosavljević je odmah pristao: "Naravno. Imaš li ideju ko bi to mogao da bude? Nije MUP, nije BIA, znači da neko sprema nešto." Koluvija mu je izdao nalog: "Povedi i Tošketa, hoće i on da učestuje. Njegov auto ima GPS pa ne bi sa njim." Na to je Radosavljević odgovorio: "Da, naravno." Kad mu je Koluvija naredio "Ponesi utoku. Da se provozamo do imanja", Radosavljević je napisao: "Važi. Nosim je uvek."

U jednoj od komunikacija, Radosavljević se raspitivao za operativne tablice, koje je pribavio Koluviji. "Bato kad idete dole? Jel ste stavili one tablice bar?" pitao je Radosavljević, na šta mu je Koluvija odgovorio: "Stigli skoro, opušteno bato, to će trebati kad idemo južnije... Da stavili smo te tablice."

Koluvija je preko Radosavljevića proveravao vlasnike određenih mobilnih telefona i na kojim baznim stanicama su primećeni. Takve zadatke je izvršavao i okrivljeni Zoran Baštovanović, koji je radio u Odeljenju za borbu protiv korupcije UKP-a, a u Koluvijinoj kriminalnoj grupi bio je zadužen za neposredno obezbeđivanje objekata na imanju "Jovanjica".

Slaviša Milinković je obavljao specijalne zadatke u tom narko klanu. Po nalogu Koluvije, Milinković je bio zadužen da prikuplja informacije i utiče na dilere, koji su uhapšeni i procesuirani. Najviše se istakao aktivnostima oko slučaja Miodraga Poznana, koji je "pao" na graničnom prelazu Preševo. Milinković je tri puta posetio Poznana, zvanog Stolar, u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Vranju. Prilikom poseta uticao je na Poznana da ne otkrije odakle mu 28 kilograma zaplenjene marihuane i od koga ju je dobio. O sadržaju razgovara s uhapšenim narko dilerom Milinković je obaveštavao Koluviju.

"Bio sam kod njega. Sve je kako treba. Ništa ni sa kim nije pričao", poručio je Milinković Koluviji, na šta je ovaj odgovorio: "Super. Ja te čekam u BGD. Danas mi dolaze da se nagodimo za pare. Sinoć su odredili veće." Kad je Poznanu produžen pritvor, Milinković je, u panici, upozorio Koluviju: "Moramo napraviti ozbiljan obruč oko nas i smrtno se zakleti na vernost i odanost. Treba biti spreman na sve nedaće, pokazati zube, tamo gde treba svakog KO PREVARI UBITI GOVNO". Koluvija se složio s tim predlogom: "DA. Ovo je ozbiljna škola."

Tužilaštvo smatra da je ova komunikacija "eklatantan dokaz" da je okrivljeni Slaviša Milinković bio upoznat sa činjenicom da je Poznan izvršilac krivičnog dela i da je bio svestan svojih postupaka u okviru organizovane kriminalne grupe, pošto je predlagao još čvršće povezivanje pripadnika OKG, kao i "disciplinovanje" neposlušnih članova. Tužilaštvo je, na osnovu ovoga, zaključilo da se radi o "školskom" primeru OKG.

U jednoj prepisci, Milinković je obavestio Koluviju o negativnom uticaju izvesnog Boška Đukića na pritvorenog Poznana: "Bili smo kod njega. Boško ga mnogo truje. Vidi da ga izvučemo kako tako jer je situacija jako loša. Otkazao je juče punomoćja oba advokata. Sad ću biti sa Boškom pa ne mogu da pišem dok ne dođem kući." Milinković se brinuo i oko odlazaka Drage Poznan, majke Miodraga Poznana, u Vranje. "Imamo li koga da ujutru odveze Mikijevu majku u posetu?", pitao je Koluviju, na šta mu je šef OKG odgovorio: "150 evra to košta da je odveze i vrati. Najbolje je neko naš. Ali ne znam ko ima vremena." Milinković je napisao: "Moram poslati našeg čoveka jer njoj treba pomoć. Ništa, onda ću ja poslati Vladicu." Istraga je utvrdila da je Dragu Poznan u Vranje odvezao Vladica Golubović.

Koluvija je i Milinkovića obaveštavao o dronovima koji su nadletali "Jovanjicu": "Upravo sedim sa Mickom. Siguran sam da ne laže. Tri puta je video dron. Tako da ja mislim da oni gledaju potencijalno dve stvari. Prva: Jel ima biljaka u plasteniku. Da vide kad smo pobrali da bi imali šta da ukradu, a pošto su majke tu teško da će te uskoro videti. Druga: Raspored čuvara i kada prave krugove", napisao je Koluvija, koristeći mafijaški žargon u kome "majke" označavaju rasad kanabisa. U odbranu plantaže marihuane bili su uključeni svi pripadnici organizovane kriminalne grupe.

Milan Kendija, policajac iz Jedinice za obezbeđenje određenih lica i objekata, na plantaži marihuane kontrolisao je poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja spoljnog perimetra objekata. Kendija je obilazio radnike agencije "Ronin elite security", kontrolisao njihov rad i o svemu obaveštavao Koluviju. U istražnom postupku Kendiju je zastupao advokat Vladimir Đukanović.

Sanitetski zastavnik Saša Vujisić, pripadnik Vojno obaveštajne agencije, zatečen je na imanju "Jovanjica" prilikom "upada" policije 13. novembra 2019. godine. Vujisić je pokazao legitimaciju VOA i policajcima iz Odeljenja za borbu protiv droga, pa nije uhapšen. Odmah po odlasku s imanja, Vujisić je napustio Srbiju. Otišao je u Sloveniju, u sedište američke agencije za borbu protiv narko trafikinga DEA. Posle trodnevnog saslušavanja, Vujisić je prebačen u Sjedinjene Američke Države. Zbog nedolaska na posao, VOA je raskinula radni odnos sa Vujisićem i pokrenula disciplinski postupak protiv njega zbog osnovane sumnje da je izradio dokument u kome je falsifikovao potpis direktora VOA i zloupotrebio pečat Prvog Vojnoobaveštajnog centra kako bi okrivljenom Predragu Koluviji pribavio Rešenje o imenovanju na mesto referenta za operativne poslove VOA. Saši Vujisiću se sudi u odsustvu.

Osim dokumenata VOA, Koluvija je posedovao i falsifikovane legitimacije MUP-a Srbije. Kad je Slobodan Milenković, načelnik Odeljenja za borbu protiv droga, 13. novembra 2019. godine, kod Velike Plane zaustavio vozilo u kome je bio Koluvija, prilikom ličnog pregleda utvrđeno je da se u torbici vlasnika "Jovanjice" nalaze službena legitimacija i značka Ministarstva unutrašnjih poslova ID broja 130692, serijskog broja obrazca M0052579, na ime i sa fotografijom Predraga Koluvije. Stručnjaci Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku izvršili su frafološko veštačenje te službene legitimacije i utvrdili da ona nije autentična. "Izvršenim ispitivanjem spornog obrasca službene legitimacije MUP serijskog broja M0052579 i njegovim poređenjem sa odgovarajućim nespornim obrascem, konstatovane su izražene razlike koje se ogledaju u boji, kvalitetu materijala, kvalitetu štamp, nedostatku odgovarajeg OVD zaštitnog elementa, nedostatku odgovarajuće zaštite u uslovima UV svetla, kao i u nedostatku odgovarajućeg serijskog broja koji je kod nespornog obrasca utisnut metalnim numeratorom", navodi se u optužnici KTO 81/20.

Proverom u evidenciji MUP-a utvrđeno je da se navedena službena legitimacija, sa ID brojem 130692, sa datumom izdavanja 23. marta 2014. godine, nalazi u posedu policajca Uroša Radibratovića, službenika Policijske uprave Kruševac - Odseka za suzbijanje privrednog kriminala. Radibratović nije prijavio nestanak ili gubitak te službene legitimacije. Istraga je utvrdila da policajac Radovan Bojović poseduje obrazac M0052579. Protiv Predraga Koluvije podneta je krivična prijava KU-16605/19 Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo Posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

- Ne postoje osnovi za isključenje krivice okrivljenih - zaključio je zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun, koji je sproveo i stragu i podigao optužnicu KTO 81/20.

antrfile

Bagzijeva dva minuta sa Koluvijom

Dejan Milenković, zvani Bagzi, tadašnji načelnik Službe za specijane istražne metode UKP-a, saslušan je u Tužilaštvu za organizovani kriminal 10. jula 2020. godine. Milenković je priznao da je kontaktirao sa Branislavom Radosavljevićem, policajcem iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Radosavljević je upoznao Milenkovića sa Koluvijom. Milenković nije mogao da se seti kad je tačno došlo do sastanka u prostorijama Službe za specijalne istražne metode, ali rekao je da je razgovor trajao "samo dva-tri minuta". Na pitanje zamenika tužioca da li ga je Radosavljević pitao za dronove koji su viđeni nad "Jovanjicom", Milenković je izjavio da je "moguće da ga je pitao za neko angažovanje".

"Kad mu je predočena prepiska sa okrivljenim Branislavom Radosavljevićem sadržaja: 'Ne brate nisu moji dronovi, svi imaju, da imamo zamenu", svedok Milenković je izjavio da je to njegov odgovor, a kada mu je predočena poruka okrivljenog Branislava Radosavljevića gde ga je upitao 'Jesi li ti izbacio dron možda petak na subotu noć, baš mi je bitan taj info, ne bih te zamarao zato što mislim da to rade ovi iz Žandarmerije, neka privatna priča, aha ima Žandarmerija, pričaću ti kada se vidimo', isti je izjavio da se seća te poruke, ali nema je sačuvanu u telefonu", navodi se u Zapisniku saslušanja Dejana Milenkovića, zvanog Bagzi.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane