Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Preko pune linije

Rio Tinto i Aleksandar Vučić opet najavljuju otvaranje rudnika litijuma kod Loznice

Trovanje Srbije

Kompanija Rio Tinto nastavlja s pripremama za eksploataciju litijuma iz Jadarske doline. Iako je država ukinula prvobitni Prostorni plan, Rio Tinto je nastavio da kupuje parcele, gradi objekte i prilazne puteve. Rudnik bi trebalo da bude otvoren krajem 2023. ili početkom 2024. godine. Pored toga, vlast namerava da odobri otvaranje još 40 rudnika u Srbiji, među kojima je 10 litijuma i bora. Aleksandar Vučić javno priznaje da je pred izbore "pogrešio što je poslušao neznalice, nesrećnike i idiote", ali da "nema sile" pod kojom bi opet popustio i sprečio iskopavanje litijuma.

Predrag Popović

U predizbornoj kampanji, pod pritiskom javnosti, Aleksandar Vučić je naredio da se ukine Prostorni plan kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u Jadarskoj dolini. Po završetku izbora prestala je potreba za takvom vrstom prevare građana. Rio Tinto je nastavio s radovima na pripremi za otvaranje rudnika, a Vučić da laže i obećava blagostanje, kule i gradove.

Zašto se mi odričemo nečega što je naše zlato? Znate li kolika je cena litijuma i koliko mi možemo da ga iskopamo? Možemo da iskopamo 56.000 tona na godišnjem nivou. Cena je, po toni, 2012. godine bila 4.000 dolara, a danas je 76.000 dolara. To znači da možemo da godišnje iskopamo litijum vredan više od četiri milijarde dolara. Neka rudarska kompanija, koja to iskopa, zaradi milijardu ili milijardu i po dolara, Srbiji ostaju tri milijarde dolara godišnje. I, to je zarada bez uračunate proizvodnje baterija, katoda, električnih automobila. Od tog novca mogli bismo da Loznici i Krupnju dajemo 300 ili 400 miliona dolara, pa bi bili kao Tokio, Šangaj i Moskva za koju godinu. Zašto se mi odričemo toga? Zbog toga što neko, koga plaća Rokfeler, insistira na tome? Zato što je bahat, arogantan i ništa više od toga? Sećate se kako ste bili svi oduševljeni revolucijom, a ta revolucija nam je donela da smo ispali jedini idioti na kugli zemaljskoj koji su se odrekli sopstvenog litijuma. Napravili smo glupost slušajući neznalice i nesrećnike. Ali, sad možete NATO pakt da dovedete, nema te sile pod kojom bih popustio - zapretio je pre nekoliko dana Vučić.

Što je rekao, to je slagao. I kad bi Rio Tinto zaista uspeo da godišnje iskopa 56.000 tona litijuma, čiju vrednost Vučić procenjuje na četiri milijarde dolara , to ne znači da bi Srbija zaradila tri milijarde dolara. Rudna renta nije 75 odsto, nego 5 do 8 odsto, u zavisnosti od vrste minerala i metala. Dakle, Rio Tinto bi u srpski budžet godišnje uplaćivao od 20 do 32 miliona dolara, a ne tri milijarde.

Na isti način, megalomanskim lažima, Vučić obećava da će Rio Tinto u Loznici otvoriti fabriku litijumskih baterija i da će naći partnere s kojima će pokrenuti proizovodnju električnih automobila. Po njegovoj kalkulaciji, to bi obezbedilo priliv oko 18 milijardi dolara u srpski budžet. Nažalost, to postoji samo na Pinku i u Informeru, ali ne i u realnosti.

Uz obećanja, po principu štapa i šargarepe, Vučić preti građanima koji se protive otvaranju rudnika litijuma. Kao šargarepu nudi laži o milijardama, koje će od Loznice i Krupnja napraviti Tokio i Šangaj. Kao štapom služi se pretnjom da će Srbija, ako zabrani eksploataciju litijuma, morati da plati milijardu dolara odštete Rio Tintu. Sa istom namerom, da obmane javnost, različitim ciframa spekulišu Vučićeve najbliže saradnice Ana Brnabić i Zorana Mihajlović. Odlazeća premijerka Brnabić tvrdi da je Rio Tinto do sada u istraživanja u Srbiji uložio 450 miliona dolara, a resorna ministarka Mihajlović kaže da je ta kompanija investirala 100 miliona dolara. Iako je u tom slučaju skromnija od Brnabićke, Mihajlovićka mnogo angažovanije i maštovitije zastupa interese Rio Tinta. Ministarka rudarstva i energetike, uz naduvavanje cifri, na čemu bi mogao da joj pozavidi i Vučić, dodaje i druge laži.

U ovom vremenu globalne klimatske krize, Srbija je prebogata potpuno novim mineralom, koji ne postoji nigde u svetu. Jadarit je poseban mineral, koji u sebi sadrži litijum, bor i neke druge minerale. Mi imamo jedinstveno nalazište u svetu, koje je prihvaćeno po svim nacionalnim spisima, od Britanije do Amerike. Jadarit je tzv. kritična sirovina, neophodna za budućnost, za proizvodnju baterija, za električna vozila koja su potrebna za zelenu agendu. Istraživanja su dokazala da Srbija ima 158 miliona tona rezerve jadarita - kaže Zorana Mihajlović.

Ministarka rudarstva se dosetila da jadarit predstavi kao "poseban mineral" kako bi diskreditovala prigovore i upozorenja na štetu koju će izazvati njegova eksploatacija. Prema njenim tvrdnjama, Rio Tinto je za iskopavanje "posebne rude" napravio "posebnu tehnologiju" kakva još nije primenjena ni u jednom rudniku na svetu.

U medijima se pojavljuju informacije o tome kako Rio Tinto uništava okolinu u nalazištima. Da, imali su problema, ali ta tehnologija, koju su primenjivali bilo gde, od Bolivije i Sjedinjenih Američkih Država do Australije, to nije tehnologija koju će primenjivati u Srbiji. Postoji potpuno nova pilot-tehnologija. Jadarit je potpuno nov mineral, pa mora da se primenjuje potpuno nova, zelena tehnologija. Ona je pripremljena i prikazana, pričaćemo o njoj u narednim mesecima. To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima. Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema pražnjenja jadarita na hiljadu stepeni, nema tečnog otpada, nema ničeg čime mesecima plaše građane. Pojedinci i dalje koriste litijum u političke svrhe, neznanjem šire paniku i pokušavaju sebi da stvore politički profit. Ne smemo dozvoliti da zbog njih Srbija ostane bez visoko plaćenih radnih mesta i najnovijih tehnologija - kaže Mihajlović.

Bez obzira na besmislenu tvrdnja da se u iskopavanju potpuno novog minerala mora koristiti potpuno nova tehnologija, Mihalović je lažima o "zelenoj tehnologiji" nadmašila barona Vučića. "Zelena tehnologija" u rudarstvu ne postoji.

Zeleno rudarstvo ne postoji. To je kao hladna vatra i suva voda, te stvari ne idu zajedno. Ono što nude kompanije koje planiraju otvaranje rudnika u Srbiji, to je otrovno, ubitačno i štetno - kaže Nenad Kostić, profesor hemije i biohemije na državnom univerzitetu u Ajovi i član Srpske akademije nauka i umetnosti u ostavci.

Kostić tvrdi da je imao uvid u patentnu prijavu koju je kompanija Rio Tinto uputila američkog agenciji za patente. On tvrdi da se u toj prijavi navodi da će za razblažavanje sumporne kiseline tokom eksplatacije litijuma biti potrebna voda "cele reke Drine".

Kao resorna ministarka, Zorana Mihajlović je već potpisala nekoliko desetina dozvola za uništavanje planinskih reka za potrebe vlasnika mini hidroelektrana. Zato ne treba da čudi što sada podržava "zeleno rudarstvo" kojim je predviđeno isušavanje cele Drine. Svesna da njene laži ne mogu da pobiju argumente kritičara, Mihajlović se ne upušta u diskusiju o štetnosti rudnika litijuma. Umesto toga, ona ponavlja Vučićeva obećanja o blagostanju koje će doneti Rio Tinto.

Kompanija Rio Tinto namerava da uloži 2,4 milijarde dolara u Jadar. Ta investicija je ogromna, a ići će do četiri milijarde, minimum. Predsednik Vučić od Rio Tinta traži da u Jadru, uz rudnik, otvori fabriku litijumskih baterija, a zatim i fabriku za proizvodnju električnih vozila. Ima mnogo zainteresovanih kompanija koje bi ovde napravile ceo taj lanac. To bi u naš BDP donelo još 15 milijardi evra, što nam je praktično trećina vrednosti kompletne privrede - kaže Mihajlović.

Vučić namerava da, u interesu Rio Tinta, ovakvom političkom i medijskom kampanjom pripremi uslove za održavanje referenduma o otvaranju rudnika litijuma. Vučićev plan se svodi na to da referendum bude održan samo u Jadru, gde se nalazi 400 hektara zemljišta na kome Rio Tinto želi da otvori rudnik. U tom slučaju, na referendumu bi učestvovalo oko 15.000 građana. Vučić bi pritiscima i ucenama, kao i falsifikovanjem rezultata glasanja, lako uspeo da namakne većinu kakvu hoće. Ako mu ne prođe taj plan, Vučić će pokušati da pravo na učešće na referendumu ograniči samo na građane u opštinama Loznica i Krupanj. I sa tih, oko 120.000 glasača, namerava da bez problema izađe na kraj. Lakše mu je da prekroji volju građana iz dve opštine, nego iz cele Srbije. Zato po svaku cenu pokušava da spreči mogućnost referendumskog izjašnjavanja svih građana Srbije, iako je jasno da bi rudnik litijuma uticao na životnu sredinu cele države. Zagađenje sliva Drine ugrozilo bi Savu i Dunav, a, samim tim, i živote nekoliko miliona ljudi.

U okviru priprema za referendum, predstavnici vlasti namerno plasiraju kontradiktorne informacije kako bi kreirali atmosferu haosa. Dok Vučić i Brnabić prete građanima da će, ako se usprotive rudniku litijuma, morati da plate milijardu dolara odštete zbog neizvršavanja preuzetih obaveza, Mihajlović tvrdi da Srbija nije potpisala nikakav ugovor sa Rio Tintom. Država je, još od 2004. godine, izdavala i produžavala dozvole za istraživanje nalazišta litijuma. Rio Tinto je 2020. godine predao Ministarstvu rudarstva elaborat o dokazanim rezervama jadarita, litijuma, bora i ostalih ruda i minerala u Jadarskoj dolini. Studije o proceni uticaja rudnika na životnu sredinu još nisu napravljene.

Ekološki aktivisti kažu da će se u krugu od 40 kilometara osećati uticaj rudnika na životnu sredinu. Kažu da će presušiti Drina, nestaće reka Jadar, kuće će propadati u zemlju. To su takve gluposti! Svaki korak koji se bude napravio vezadno za jadarit biće javan, ljudi će biti tačno informisani kako će eksplatacija rude uticati na živtnu sredinu. Tek posle toga održaćemo referendum. Ono što bude odluka građana Mačve, biće odluka države Srbije - kaže Zorana Mihajlović.

Menadžment Rio Tinta već zna kakav će biti rezultat montiranog referenduma. I posle predizbornog ukidanja Prostornog plana "Jadar", Rio Tinto je nastavio s pripremama za otvaranje rudnika. Pored nalazišta gradi se radničko naselje sa spavaonicama, prodavnicama, sportskim terenima. Kompanija je nastavila saradnju sa Rudarsko-geološkim fakultetom u Beogradu na projektima u koje je uložila više od sto miliona dinara. Pre mesec dana, početkom avgusta, Rio Tinto je uknjižio nove parcele van područja posebne namene, na zemljištu koje je predviđeno za izgradnju autoputa Beograd-Loznica.

Rio Tinto želi da pozove vašu kompaniju da se predkvalifikuje i podnese fiksnu ponudu za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za projekat Jadar. Projekat Jadar planira otvaranje novog rudnika i pogona za preradu mineralnog ležišta Jadar, koji bi se nalazio u blizini grada Loznice - navodi se u dopisu, kojim Rio Tinto nudi saradnju u projektu za koji, navodno, nema dozvolu države Srbije.

Vlada Republike Srbije je novim Prostornim planom predvidela otvaranje novih 40 rudnika, među kojima je deset namenjeno eksploataciji litijuma. Na šest od tih deset prava polaže Rio Tinto, ali to ne znači da će ih zadržati. Za četiri nalazišta litijuma zainteresovane su nemačke kompanije. O tome je govorila i Angela Merkel, prilikom poslednje posete Beogradu.

Srbija ima bogata nalazišta litijuma. Ako su za tu rudu interesovanje pokazale Amerika i Kina, interesuje se i Nemačka. Nemačke kompanije imaju velike investicije u autoindustriju Srbije, a za buduću mobilnost važno je i pravljenje litijumskih baterija. Srbija ima nešto što zaista vredi. Naravno, postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vršiti u skladu sa ekološkim standardima. Evropska unija ima dobre standarde održivosti. Nije samo reč o nemačkim interesima, to je pitanje kojim će se baviti države članice EU, jer je očuvanje životne sredine u Evropi zaista važno pitanje - rekla je Merkel.

Vučić je, naravno, obećao da će eksplatacija litijuma biti moguća samo "u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima", i to isključivo zarad "zaštite naroda", koji će sam, na referendumu, doneti odluku da li hoće ili neće rudnike.

Kako vlast Aleksandra Vučića štiti narod vidi se na primeru Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Kineska kompanija Ziđin ne poštuje zakone i ekološke propise Srbije. Kao država u državi, Ziđin zagađuje ceo borski region, Topionica emituje štetne materije, bušotine izazivaju klizišta, sušenje reka i uništavanje eko-sistema, a brutalnim pritiscima meštani se prisiljavaju na iseljenje, pa nestaju kompletna sela. Umesto svojih građana, vlast štiti kinesku kompaniju.

Hvala Kinezima što nam dozvoljavaju da po povoljnoj ceni kupujemo naše zlato - kaže Vučić.

Da nije tragično što se takav čovek nalazi na funkciji predsednika države, bilo bi komično njegovo lupetanje u alanfordovskom stilu. Za razliku od Vučića, Zorana Mihajlović i na primeru Ziđina iznosi maštovitije neistine.

Ziđin je otvorio prvi "zeleni rudnik" u Evropi. Taj rudnik će biti najveći u jugoistočnoj Evropi, a Srbija će u proizvodnji zlata i bakra biti druga u Evropi, odmah posle Poljske. Naše učešće u evropskoj proizvodnji bakra biće 18 odsto, a bakar je, kao i jadarit, kritična sirovina. Jadarit i bakar su srpsko zlato i nafta 21. veka. Ziđin je u novi rudnik uložio 500 miliona evra, a u Topionicu 250 miliona evra - kaže Mihajlović.

S druge strane, poslovni izveštaji kažu da je Ziđin povećao proizvodnju za 530 odsto. Umesto da ovde otvori pogone za preradu, sirovu rudu odvozi u Kinu. Od toga što se u izveštajima navodi da je Ziđin najveći srpski izvoznik Srbija nema ništa više od rudne rente, koja iznosi četiri odsto.

Osim Rio Tinta i Ziđina, priliku da zarade na eksploataciji ruda u Srbiji vide i druge svetske kompanije. U okolini Valjeva, samo šest kilometara od grada, kompanija Evrolitijum vrši istraživanje nalazišta litijuma. Kanadska kompanija Dundee Precious Metals namerava da otvori rudnik zlata Potaj čuka - Tisnica pored Žagubice, na obroncima Homolja. Kompanija Dundee završila je studiju izvodljivosti i podnela zahtev za izdavanje dozvola za početak eksploatacije. U elaboratu za izradu Prostornog plana područja posebne namene, na površini od 36 hektara, planirano je da se iskopa oko 20 miliona tona rude iz koje bi se dobilo oko 15,5 tona zlata. Investicija, vredna 211 miliona dolara, nije naišla na odobravanje stručne javnosti zbog najavljene upotrebe reagens-natrijum cijanida, koji odvaja zlato i srebro iz rude. Kompanija Dundee u elaboratu navodi da će postupati u skladu s Međunarodnim kodeksom za upravljanje cijanidom, odnosno da će u radu primenjivati proces koji se sto godina koristi pri eksplataciji zlata.

Upotreba cijanida je najjednostavniji način za izdvajanje zlata iz rude. Dvoprocentni rastvor cijanida u vodi u kafenoj kašičici može da ubije čoveka, a milion puta manja koncentracija ubija ribe ili ptice. Sav taj rizik da bi neka kanadska kompanija sedam godina izvlačila zlato i odnosila negde. I to se radi o otvorenom kopu u kome će stradati šume. Pominju radna mesta. Pa, kome je u intresu da radi sedam godina i šta će biti posle, kad se zatvori rudnik? Stanovnici Kučeva su zbog Ziđina ostali bez pitke vode. U slučaju zagađena Mlave, bez vode bi ostali stanovnici Žagubice, Petrovca na Mlavi, Krepoljina - upozorava Dragana Đorđević, naučni savetnik na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Uz Draganu Đorđević, peticiju kojom se od Vlade Srbije i resornih ministarstava traži da ne dozvoli rad rudnika u kome bi se koristio cijanid potpisali su profesori Nenad M. Kostić, Bogdan Šilaja, Ljiljana Tomović, akademik Vladimir Stevanović, viši naučni savetnik Uroš Anđelković i grupa ekoloških pokreta i udruženja iz Žagubice, Bora, Majdanpeka, Zaječara i Požarevca.

Najsnažniji otrovi, cijanidi, razlivaće se rekama Mlavom i Pekom i zatrovaće najčistije delove Srbije, ugrožavajući vodosnabdevanje Petrovca na Mlavi, Kučeva i drugih naselja u tim slivovima. Nećemo rudnik zlata! Nećemo otvoreni kop! Nećemo luženje cijanidima! Nećemo večno jalovište! U rudniku zlata Potaj čuka - Tisnica planira se rudarenje iz površinskog kopa. Drobljenje i mlevenje rude bi zasipalo okolinu prašinom. Luženje natrijum-cijanidom bi zagadilo vode. Cijanidno luženje je veoma opasno za životnu sredinu. Cijanidi prodiru u organizme sa vazduhom, vodom i hranom, ulaze kroz sistem za varenje i oči. Cijanidi se dugo zadržavaju u biljkama, ribama i životnoj sredini uopšte, pa trajno zagađuju lanac ljudske ishrane. I zatvoren rudnik bi dugo izazivao štetu. Rude u jugoistonoj Srbiji sadrže mnogo arsena, olova, kadmijuma i drugih toksičnih elemenata. Oni bi ostajali u jalovini, otpadu posle ekstrakcije zlata. Cijanidi bi lužili te elemente i nosili iz iz jalovišta u površinske i podzemne vode, koje su povezane. Zbog takvih naknadnih procesa Borska reka je već više od jednog veka mrtva i ostaće mrtva vekovima - ističe se u peticiji, kojom se traži od nadležnih ustanova da spreče opasnost po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Ministarka Zorana Mihajlović tvrdi da neće biti dozvoljeno otvaranje nijednog rudnika u kome bi se koristila tehnologija luženja cijanidom.

To ne dolazi u obzir! Može da se napravi milion raznih planova, ali to neće raditi, zato što to očigledno nije dobro za životnu sredinu. Ako postoje neke alternative, nove tehnologije, onda ćemo razgovarati. U suprotnom, tamo neće biti rudnika. Nećemo dozvoliti upotrebu cijanida u preradi rude u Srbiji - kaže Mihajlović.

Menadžeri kompanije Dundee pričaju sasvim drugu priču. Radnici te firme od proleća posećuju vlasnike parcela na Homolju. U naprednjačkom poslovnom stilu, nude "dobru" cenu za zemljište. Uz cenu, nude i savet da ona bude prihvaćena, jer će ionako svi biti najureni sa svojih imanja, pošto Dundee ima, kako kažu, podršku vlasti Srpske napredne stranke. Treba im verovati. Iskustvo je dokazalo da Aleksandar Vučić podržava sve načine uništavanja Srbije. Borski region trpi nesagledivu štetu od rudarskih aktivnosti Ziđina. Smederevo je zatrovano izduvnim gasovima i materijama iz železare koja je u vlasništvu kineske kompanije Histil. Kineska fabrika za proizvodnju gumba Linglong još nije počela za truje Zrenjanince, ali priprema se za to. Jadarski rudnik litijuma preti Podrinju, a i šire. Razmere opasnosti vide se i u Prostornom planu Republike Srbije, kojim je predviđeno otvaranje još 40 rudnika.

Vučić rasprodaje Srbiju stranim kompanijama s kojima ima dva zajednička cilja: da ostvari što veći profit i da pobegne s mesta zločina. Vučić je, prema tvrdnjama pojedinaca iz njegovog okruženja, sklopio dogovor s menadžerima Rio Tinta o proviziji koju će dobiti ako omogući otvarane rudnika u Jadru. "Honorar" od 500 miliona evra biće mu isplaćen u tri rate. Prvu će dobiti kad Rio Tinto dobije dozvolu za početak eksploatacije litijuma. Druga ga čeka kad rudnik bude otvoren, a treća posle prvog godišnjeg završnog računa. S obzirom na dobit koju očekuje Rio Tinto, Vučić je jeftino prodao i sebe i Srbiju. Ipak, vredno odrađuje svoje obaveze.

Usled građanskih protesta krajem novembra i početkom decembra prošle godine, neposredno pred početak izborne kampanje, Vučić je podvio rep. Naredio je da se poništi Prostorni plan za Jadar. To je predstavio kao konačnu odluku, kojom dokazuje da poštuje volju naroda čak i kad se ne slaže s njom. Kad su prošli izbori, Vučić se vratio ulozi promotera Rio Tinta. Napravio je strategiju, koja obuhvata političku i medijsku kampanju, a potom i referendum u Mačvi. Rešen da istraje do kraja, sada tvrdi da neće popustiti "makar doveli NATO pakt".

Pogrešio sam, prihvatio sam ubeđivanja neznalica i idiota koji su tražili da se odreknemo litijuma, koji je naša, srpska nafta 21. veka. Zamalo da me nateraju da se odreknem i uglja, da budemo najveći idioti na svetu zahvaljujući revolucionarima. Pa sad ne bismo imali ni struje, niti bilo čega drugog. E, više neću da popuštam - rekao je Vučić nedavno.

Dok je Vučić na vlasti, postoji zaista realna pretnja da Srbija ostane bez struje i bilo čega drugog. Njega ne zanimaju posledice, zagađena životna sredina i pustinja koju će ostaviti iza sebe. Vučić je to priznao još dok je bio premijer, kad je odbacio zahtev tadašnjeg ministra finansija Dušana Vujovića da se kineska kompanija Histil prinudi na poštovanje ekoloških zakona. "Šta te briga? Ti nećeš živeti u Srbiji", kazao je Vučić. Iz istog razloga, ni njega nije briga za otrovanu Srbiju. Istim motivima se rukovode, u promociji Rio Tinta i ostalih štetočina, Ana Brnabić, Zorana Mihajlović i ostali funkcioneri iz naprednjačke vlasti.

S druge strane, građani Srbije moraju da shvate da ih ne truju Rio Tinto i kineske kompanije, nego Aleksandar Vučić i njegov kartel. Proces dekontaminacije Srbije mora početi od Vučića, čiji korupcionaški uticaj je otrovniji od cijanida.

1

Sve za Rio Tinto

Aleksandar Vučić novcem građana finansira izgranju autoputa Beograd - Loznica, kao i magistralnog gasovoda na istoj relaciji. Nova saobraćajnica i gasovod neophodni su kompaniji Rio Tinto.

Vlast namerava da po svaku cenu dozvoli Rio Tintu da otvori rudnik litijuma kod Loznice, zato tajno gradi gasovod za potrebe te kompanije. Narodna stranka će podneti krivičnu prijavu protiv svih odgovornih za tajnu i protivzakonitu dodelu posla gradnje gasovoda Beograd-Loznica - rekao je Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Osim autoputa i gasovoda, Vlada Srbije je izašla u susret stranoj kompaniji i promenom Zakona o vodama. Promenom zakona omogućeno je Rio Tintu da napravi cevovod, kojim će vodu iz Drine dopremati do rudnika litijuma.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane