Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Su(lu)dovanje

Koja mafija vlada u srpskom pravosuđu (250)

Ko će im stati na rep

Srpski sudovi još donose presude „U ime naroda”. I, uglavnom, protiv naroda, odnosno običnih građana, koji ne pripadaju gornjoj strukturi društva, niti organizovanim kriminalnim grupama koje drže na vezi i apanaži veći broj sudija i državnih tužilaca. Za razliku od državnih tužilaca, koji svojim zamenicima mogu da izdaju obavezujuća uputstva, sudije su potpuno samostalne u svom radu i odlučivanju. Na žalost, najveći broj delilaca pravde tako se i ponaša - nasilno, priprosto, ne poštujući zakonitost ni javni moral. Za tužioce i delioce pravde u Srbiji birani su podobni i prepodobni, loši studenti i još lošiji ljudi. Zašto se nemo posmatra propadanje i sunovrat Srbije i pravosuđa? Zašto je za ministra postavljena Nela Kuburović, koja za svojih 36 godina života nije donela nijednu presudu, nije podigla nijednu optužnicu? Ko je nova ministarka pravde Maja Popović, službenica Bezbednosno informativne agencije. O tome piše urednik Milan Glamočanin, bivši načelnik uprave u saveznoj policiji, u saradnji sa istraživačkim timom Magazina Tabloid. U ovom broju zamenjuje ga Milovan Brkić, jer je Glamočanin na dužem lečenju, mada smo očekivali da će se (po)vratiti.

Milovan Brkić

Dok je muljao sa Vučićem i austrijskim premijerom u Budimpešti, premijer Viktor Orban poručio je da je, posle snažnog otpora komesarima iz Brisela, njegova zemlja usvojila jedan od zakona, iz seta kojim se propisuje borba protiv korupcije.

Mađarskoj su komesari uskratili korišćenje 7,5 milijardi evra iz fondova, jer Orban i njegova Vlada nisu želeli da se kažnjava korupcija, pod nadzorom iz Brisela. Posebno korupcija u trošenju novca iz evropskih fondova, kreditnih linija, donacija... Njegov pobratim Aleksandar Vučić i njegov kartel to još čine potpuno nekažnjeno. A muljaža sa EU fondovima preti da uništi opstanak ove ekonomsko-političke zajednice. Nisu samo dugi prsti komesara i njihovih saradnika sumnjivi, već su se parama iz tih fondova omrsili mnogi od onih koji su bliski vlastima, ili su na vlasti i odlučuju o njihovom trošenju. A reč je o milijardama evra koje proguta korupcija.

Pred zagrebačkim Županijskim sudom 26. septembra je održana sednica sudskog veća povodom optužnice Ureda evropskog javnog tužioca protiv preduzetnika Kreše Peteka, bivšeg gradonačelnika Velike Gorice, Dražena Barišića, gradonačelnika Nove Gradiške, Vinka Grgića i ostalih, koji se terete za krivična dela mita i zloupotrebe položaja. Bilo je 10 optuženih koje se terete u predmetu proizašlom iz ''afere Janaf'' za nameštanje poslova finansiranim iz EU fondova.

Odmah su, na osnovu nagodbi, donesene tri osuđujuće presude.

Optuženi Zvonko Maras osuđen je na osam meseci zatvora, koji mu je zamenjen radom za opšte dobro, te mora platiti i novčanu kaznu od 200.000 kuna. Tomislav Jelisavac dobio je 11 meseci zatvora koji mu je takođe zamenjen radom za opšte dobro i novčanu kaznu od 100.000 kuna, dok je Katarina Gašparac uslovno osuđena na godinu dana zatvora, uz rok kušnje od tri godine. Ukupno je bilo 10 optuženih koji se terete u predmetu proizašlom iz 'afere Janaf' za nameštanje poslova finansiranim iz EU fondova, ali nije došlo do štete, zahvaljujući pravovremenoj reakciji tužilaštva, te nije nastupila šteta za evropske fondove.

Ročište za ostalih sedam optuženih, među kojima su bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, aktuelni gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i poduzetnik Krešo Petek održaće se u novembru i moguće su nagodbe još nekih okrivljenih.

ovim nagodbama pred zagrebačkim Županijskim sudom oglasilo se i Evropsko tužilaštvo (EPPO). "Danas je Županijski sud u Zagrebu doneo tri presude kojima su tri okrivljena proglašeni krivima zbog nezakonitog posredovanjaa i pokušaja zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Prvo ročište i već tri osude: Priznali su nameštanje tendera Petekovoj kompaniji. Slede nove nagodbe?

Naime, trojica okrivljenih u odnosu na koje su donesene presude teretili su se za manipulaciju postupcima javne nabavke, s ciljem osiguranja dodele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrednost projekata iznosila je 22,6 miliona evra (HRK 169,9 miliona) pri čemu su svi inkriminisani projekti bili finansirani iz Kohezijskog fonda Evropske Unije i Fonda za regionalni razvoj Evropske Unije.

Jedan od okrivljenih, direktor trgovačkog društva Solarna tehnologija d.o.o. koji se teretio za manipulaciju, zajedno s ostalim okrivljenima, među kojima je bio i gradonačelnik Nove Gradiške, javne nabavke za izbor izvođača radova na projektu izgradnje "BIOSOL - solarne elektrane" s ciljem ostvarivanja prednosti u odnosu na konkurente, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 8 meseci koja je zamenjena radom za opšte dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od 26.700 evra (200.000 kuna).

Nadalje, dvoje preostalih okrivljenih, od kojih je jedan bio predsednik uprave trgovačkog društva VG Vodoosprkba d.o.o., a druga upravnica Odela za projekte finansirane od strane Evropske Unije u istom trgovačkom društvu, teretili su se da su na traženje gradonačelnika Velike Gorice manipulisali postupkom javne nabavke za izbor izvođača radova na projektu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici, s ciljem osiguranja dodele tih radova trgovačkom društvu u vlasništvu preduzetnika povezanog s gradonačelnikom Velike Gorice, osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 11 meseci koja je zamenjena radom za opšte dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od 13.400 evra (100.000 kuna), te uslovnom osudom na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom provere od 3 godine.

Sve tri presude donesene su na osnovu sporazuma stranka, budući da je svo troje okrivljenih u celosti priznalo krivična dela", saopštio je EPPO.

Upitan šta misli o optužnici Ureda evropskog javnog tužilaštva u Zagrebu, sudija Visokog krivičnog suda Ivan Turudić je rekao da mu je žao što Državno odvjetništvo (tužilaštvo) Hrvatke (DOH-a) nije imalo snage da sprovede taj postupak.

U Srbiji se borba protiv korupcije vodi samo deklarativno. Banda Aleksandra Vučića zaštitila je korupciju i organizovani kriminal kojim se vladajuća vrhuška služi radi pljačke budžeta Srbije, evropskih fonova, kreditnih linija, izigravanjem tendera i javnih nabavki...

Svaki pokušaj obračuna sa organizovanim kriminalom u Srbiji je osujećen, skoro brutalno.

Dok se u Hrvatskoj pre tri godine sprovodila međunarodna akcija Europola ''Familija'' u hapšenju za pranje novca i poslovanja preko fiktivnih firmi u Srbiji, hrvatsko tužilaštvo je naložilo hapšenje više od 80 osoba, od kojih su neke od vođa ove organizovane kriminalne grupe utekle u Srbiju, pod zaštitu Andreja Vučića i njegovog brata Aleksandra i specijalnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, koji nije dozvolio policiji ni inspektorima Europola da ispitaju u Novom Sadu Andreja Vučića i njegove saučesnike.

Srbija je jedina evropska država u kojoj visoki kriminal - organizovani kriminal i korupcija uživa zaštitu Aleksandra Vučića, koji je vlasnik svega u ovoj napaćenoj i surovo opljačkanoj zemlji. Pa i pravosuđa - tužilaštava, sudova.

Kada se uplašio da će američka obaveštajna zajednica doći po njega, brata, kumove i kartel, Vučić je zamolio Aleksandra Soroša da mu ''pozajmi'' 20 miliona dolara, da podmiti specijalnog tužioca Mladena Nenadića, da ponovo konkuriše i uzme pod zaštitu njegov kartel. Nenadić, bivši advokat iz Čačka, nije hteo da ponovo konkuriše za izbor, nakon isteka mandata, konkurisao je samo jedan kandidat, advokat i Vučić je morao da odreši kesu.

Srpsko pravosuđe već dve decenije ''reformiše'' američka vladina agencija USAID. Ona je potrošila 882 miliona dolara, tako da je ''usrećila'' Srbiju, a potpuno razorila pravosudni sistem. Da bi se, koliko toliko, doveli u red tužilaštva i sudovi i da dosledno primenjuju zakonitost, kao osnovno načelo pravnog sistema, potrebna je intervencija streljačkog voda.

Teško je zamisliti da postoji bilo koja afrička i latinoamerička država u kojoj jedan čovek o svemu odlučuje, pa i u postupcima ko će biti uhapšen, optužen, osuđen ili oslobođen i pomilovan.

Za sada Vučićev kartel je zaštićen od međunarodnih poternica. Američki moćnici drže Vučića i njegov kartel u džepu. Zahtevaju da ih bespogovorno služi, a oni će njihov novac staviti u svoje džepove.

Kada je nedavno boravio u Njujorku, da govori na godišnjoj skupštini Ujedinjenih nacija, američki predsednik Džozef Bajden je organizovao ručak za državnike koji su prisustvovali godišnjoj skupštini, na koju su bili pozvani njegov'' brat'' Edi Rama i Dritan Abazović, samo njega nisu zvali. Vučić je nudio pare da bude pozvan, da ga uslikaju kamere njegovih televizija, ali nije vredelo. Rekli su mu da su njegove pare, u američkim bankama, u drugim rukama! Zato je on, iz besa, otišao u ruski restoran, u isto vreme, da tamo ruča, šaljući im, poput uvređenog deteta, nekakvu poruku, koja predsednika Bajdena nije dotakla.

Osećanje da su oni izvršna vlast i da nekažnjeno mogu da presuđuju, ne poštujući zakone, postalo je sastavni deo morala većine ''delilaca pravde''.

Za razliku od Srbije i u Crnoj Gori su promenili odnos prema državnom kriminalu. Očekuje se da nakon što Skupština Crne Gore izglasa 16. oktobra sudije Ustavnog suda, bude smenjen predsednik Crne Gore i pridruži se svojim saradnicima, koji su u postupku privođenja pravdi.

Svi odlaze, samo je Vučić nedodirljiv. Njemu je, očigledno, od njegovih gospodara, namenjen drugačiji kraj. A oni u kažnjavanju imaju i mašte...

U okviru viših javnih tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, formirana su Odeljenja za korupciju. U višim sudovima, u ovim gradovima, osnovana su i odeljenja za korupciju, u kojima predmete korupcije, u prvom stepenu, presuđuju veća od trojice sudija, posebno određenim godišnjim rasporedom rada u ovim sudovima.

Odeljenjem za korupciju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, rukovodio je zamenik tužioca Nenad Stefanović. Rezultat njegovog rada bio je ravan nuli. On se, međutim, isticao u radu Udruženja javnih tužilaca i sudija, stalnim pozivanjem tužilaštva da procesuira novinare i građane koji ''ugrožavaju život predsednika Srbije i njegove porodice''. Peder je pederu mio, ma gde bio. Tako je i pomenutu Nenad Stefanović promovisan od svog toplog brata Aleksandra za javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Dok je ovaj topli čovek na mestu prvog čoveka beogradskog tužilašva, Vučićeve ptice grabljivice mogu biti spokojne. Niko ih neće (pro)goniti.U Beogradu, u Višem sudu, imaju potpunu zaštitu. Pred prvostepenim građanskim odeljenjem pružaju je sudije Tatjana Obrenčević, Jasna Lozuk, Marija Bošković ...

1

Sve po hladu, da ih ne poznadu

Vučićev kum Nikola Petrović postao je, uz milijarde koje je stekao od kada ga je dvostruki kum Aleksandar postavio na mesto direktora JP Elektromreže, vlasnik srpskog pravosuđa. Tužioci, sudije, direktor BIA Bratislav Gašić, ministri pravde, svi su u službi zaštite interesa od javnog objavljivanja podataka o njegovom radu. Novinarska udruženja su povela akciju borbe protiv sistema zastrašivanja (SLAPP) kojim se podnošenjem strateških tužbi sprečavaju mediji da objavljuju podatke.

Napominjemo da smo nakon što je našeg izdavača opljačkala izvršitelj Sanja Spasić, po predlogu advokata Nikole Petrovića, Igora Isailovića, strateškog partnera premijerke Ane Brnabić i ministra Siniše Malog, obratili se Prvom osnovnom sudu, predsednici suda, da nas obavesti zašto izvršni sudija nije odlučio o našem prigovoru, ali da nismo dobili odgovor. Očekivali smo odgovor od predsednika Višeg suda, ali nam je zamenica Nataša Milutinović odgovorila da su po našem zahtevu, tražili odgovor od prvostepenog suda. Verovatno ga neće ni dobiti.

Poslanik Narodne stranke gospodin Vladimir Gajić, obavestio nas je da će sa poslanicima svoje stranke pokrenuti pitanje u Narodnoj skupštini Srbije.

Redakcija se pismeno obratila Evropskom tužilaštvu sa molbom da pokrene istragu protiv srpskih tajkuna i mafije i sudija koji u tome učestvuju. Dobili smo pozitivan odgovor, jer to tužilaštvo ima sve dokaze o njima. Možda i jače od onih koje imaju naši novinari.

Tražili smo kod više evropskih institucija da se utvrde svi mutni poslovi biznismena iz Novog Sada, Vladimira Gogoljeva, koji je, takođe poslovni partner advokata Igora Isailovića, Siniše Malog i premijerke Ane Brnabić.

Pred zaključenje ovog broja dobili smo nove dokaze o poslovanju ovog nemilosrdnog ''biznismena", koje ćemo objaviti u sledećem broju.

2

Nesavesnost lekara pod sudskom zaštitom

Tek je posle osam godina, od kako je preminuo dvadesetpetogodišnji Filip Breberina iz Kruševca u Kliničkom centru Srbije, počelo suđenje osumnjičenim lekarima za nesavesno i neadekvatno lečenje mladića, koje je okončano pred prvostepenim sudom oslobađajućom presudom.

***

Doktorka Zorica Breberina, majka mladića, godinama čeka pravdu za smrt svog sina, a kako ističe, sve vodi ka tome da za ceo slučaj niko neće odgovarati.

Njen sin Filip Breberina je preminuo 4. januara 2014. u Beogradu, nakon što je šest meseci, očigledno pogrešno i nesavesno lečen. Obdukcija nije rađena odmah nakon smrti mladića, već ju je porodica naknadno zahtevala. Rezultati i nalazi pokazali su da je preminuo od sepse i da je imao maligni tumor na plućima, a u bolnici su, između ostalog tvrdili da ima emboliju pluća. Iako su od početka mislili da je Filip pogrešno lečen, tek nalaz obdukcije im je to potvrdio, te je porodica preminulog podnela tužbu.

Zahvaljujući upornosti Filipove majke Zorice, koja je lekar u Kruševcu, slučaj je otvoren 2015. godine, a onda opet stavljen u fioku, sve do 2020.

Prvo osnovno javno tužilaštvo se založilo da se lekari, koji snose odgovornost za nesavesno lečenje, izvedu pred sud, ali je sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Zorica Avramović, u međuvremenu mi zabrana za sudiju Višeg suda u Beogradu, odmah odbacila optužnicu kao neosnovanu i zatvorila slučaj. Ipak, po žalbi tužilaštva, Apelacioni sud je ukinuo ovu odluku, i naložio sudiji da otvori sudski postupak.

Majka pokojnog Filipa potvrdila je da su lekari u Institutu za plućne bolesti davali netačan uzrok smrti. Obdukcija u Kruševcu ustanovila je da Filip nema emboliju pluća i da je pogrešno i nesavesno lečen što je napravilo haos u njegovom organizmu.

„Ja ne odustajem i neću odustati dok sam živa i dok živim. Ovo je moja misija data od Boga i smatram da svako može da pogreši, ali i da svako treba da odgovara za svoje greške", kaže ona.

Optužnica u slučaju nesavesnog lečenja Filipa podignuta je protiv četiri lekara beogradske Klinike za pulmologiju.

„U početku suđenja bilo je 8 okrivljenih, sada ih je 4, nekoliko njih je izgleda uspelo da se izvuče", -tvrdi Filipova majka.

„Na prvom ročištu zaista nismo očekivali mnogo, ali smo od drugog ročišta očekivali mnogo više", rekla je neutešna majka nastradalog Filipa Breberine.

U ponovljenom postupku pred sudijom Prvog osnovnog suda u Beogradu Dušicom Ristić, roditelji pokojnog Filipa doživljavaju neprijatnosti, jer ih sudija udaljava iz sudnice, da ne prisustvuju glavnom pretresu.

„To je bilo jako ružno i poražavajuće. Sudija me je pitala da li imam poziv, a nakon saznanja da ga nemam zamolila me je da napustim sudnicu", i dodala:

„Ja kao majka Filipa, oštećeni u ovom slučaju oglušila sam se na njene naredbe kada je reagovalo obezbeđenje i izbacilo me. Sudija je na prošlom ročištu poručila mojoj advokatici da neću dobiti poziv, da se ne nadam i da ću u slučaju da se pojavim ponovo biti izbačena", rekla je potresena majka nastradalog mladića.

Kako je dodala, prisustvo suđenjima je njeno zakonsko pravo

„Prema Zakonu o krivičnom postupku i članu 20. moje je pravo da prisustvujem glavnom pretresu jer sam oštećeni u ovom slučaju. Ne želim da mi niko to pravo, kao građanina Srbije i kao majke mog nastradalog sina, neko oduzima", tvrdi gospođa Zorica..

Zorica navodi i da je ovaj predmet vođen krajnje nekorektno. Sud nije želeo čak ni da vidi dokaze koje je donela porodica, a kako Filipova majka navodi, uzimajući sve u obzir, unapred zna kakva će biti presuda.

Sudija Dušica Ristić je odbila dokaze koje smo doneli nakon obdukcije tela u Kruševcu, odbila je da nas sasluša u ovom krivičnom postupku", otkrila je Zorica Breberina i dodala:

„Donela je presudu koja će biti pročitana 24. oktobra. Ja verujem da će presuda biti oslobađajuća, nažalost."

Podsetimo, Zorica Breberina, majka preminulog mladića, koja je takođe lekar u Kruševcu, o svemu je obavestila i javnost, jer je slučaj, kao i sva dokumentacija dugo stajao u tužilaštvu, a potom i u sudu, što je ona označila kao direktnu opstrukciju.

Prema odredbama zakonika o krivičnom postupku propisano je da sud po zaključenju glavnog pretresa odmah saopštava presudu, a u komplikovanim slučajevima odlaže njeno objavljivanje za tri dana.

Zašto je sudija Dušica Ristić objavljivanje presude odložila za 25 dana? Prema izvorima Magazina Tabloid ona je oslobodila optužene od krivične odgovornosti usled ''nedostatka dokaza''. Protiv ove presude javni tužilac može izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Zanimljivo je istaći da je sudija, na glavnom pretresu, odbila sva pitanja koja je zamenik javnog tužioca postavljao okrivljenima. Znalo se kakvu će presudu doneti. I pored nesporne činjenice da je obdukcioni nalaz pokazao da je pokojni Filip umro od bolesti, od koje na Institutu za pulmologiju nije lečen, već da je dobijao lekove za bolest od koje nije bolovao i koji su doprineli njegovom sporom i teškom umiranju. To je nesporna činjenica i sudija je mogla da pokaže građansku pristojnost prema njegovim roditeljima.

Majka se nada da će tužilaštvo izjaviti žalbu protiv oslobađajuće presude i produžiti joj nadu da je pravda spora, ali i dostižna. Ova izreka odavno ne važi u Srbiji.

Objavljivanje presude

Član 425

Pošto je sud izrekao presudu, predsednik veća će je odmah objaviti.

Ako sud nije u mogućnosti da istog dana po završetku glavnog pretresa izrekne presudu, odložiće objavljivanje presude najviše za tri dana, a u naročito složenim predmetima najviše za osam dana i odrediće vreme i mesto objavljivanja presude.

Predsednik veća će u prisustvu stranaka, njihovih zakonskih zastupnika, punomoćnika i branioca javno pročitati izreku i saopštiti ukratko razloge presude.

...

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane