https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Duplerica

Mi ustali, on pada

Sloboda stiže u Srbiju. Na tri majska protesta u Beogradu narod je pokazao da mu je puklo trpilo. Bes, izazvan stravičnim zločinima, na ulice je 8. maja izveo oko 50.000 ljudi, da bi ih u petak 19. maja bilo više od 150.000.

Za masovnost na protestima najzaslužniji je Aleksandar Vučić. On je pravdu isterao iz državnih institucija, sad mu se ona vraća s ulica. Vučić, Ana Brnabić, Siniša Mali i ostali funkcioneri SNS-a ne shvataju šta se dešava. Navikli su da se sprdaju sa svojim žrtvama, pa su to radili i posle dva masakra, koja su Srbiju zavili u crno. Normalne ljude, prestravljene ubistvima dece i omladinaca, nazivali su pijandurama i narkomanima, hijenama i lešinarima, ološem i društvenim talogom. Uvrede su motivisale ljude da izađu na ulice i odbrane dostojanstvo i pravo na normalan život, kao i na pijetet prema žrtvama nasilja čiji je glavni generator Aleksandar Vučić.

U Beogradu se uvek protestovalo protiv svakog vladara, ali nikad ovako masovno. Vučiću se ostvarila želja da ostane zabeležen u srpskoj istoriji. Uspeo je u tome, ostaće zapamćen kao najomraženiji vlastodržac. Više od 150.000 ljudi je poslednjeg petka protestovalo mirno i dostojanstveno. Posle okupljanja kod Doma Narodne skupštine, dve kolone su se prostrle od Brankovog mosta do Gazele. Uz povike protiv Ane Brnabić, Aleksandra Vulina i Bratislava Gašića, čulo se samo skandiranje „Vučiću, odlazi" i „Vučiću, ostavka". Na transparentima su istaknute poruke s jasnom predikcijom događaja: „Došlo doba da prođe kao Sloba" i „Za zatvor spremte se, spremte". Brankov most je bio blokiran do ponoći, a Gazela do oko tri sata ujutru.

Jedinu nadu Vučiću, da će politički preživeti ovaj narodni ustanak, nude pojedini lideri opozicionih stranaka, koji nemaju snage i volje za kanalisanje nezadovoljstva građana na pravi način, koji bi doveo do promene. Umesto konačnog rešenja, blokadom državnih institucija - Skupštine, Vlade i Predsedništva - oni zagovaraju šetnje gradom. Dragan Đilas i Pavle Grbović predlažu da se ne oročavaju zahtevi, koje su građani izneli već na prvom protestu. Po modelu od pre pet godina, kad su protesti zbog „krvavih košulja", usled jalovosti i besmisla, sami od sebe ugašeni, Đilas namerava i sada da šetnjama iscrpi energiju naroda. Suprotno njemu, grupa opozicionara - Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Aleksandar Jovanović Ćuta i Dobrica Veselinović - predlažu da se organizuje protest koji će trajati dok se ne ispune zahtevi. Kad se to desi, Vučić će zaista proći kao Sloba.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane