Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Banat

Razmahao se Linglong, zida i proširuje, zauzima nove hektare, dovlači nove ljude na arbajt, nove prevare organizuje i svima je dobro...

Jadan je Zrenjanin

Trče zrenjaninci kroz život i usput im ispadaju ljubav, sreća, mir, osmeh,...Retko ko se vrati i pokupi. Ni za vodu se ne bore...ni za vazduh, a ne za nekakav osmeh ili ljubav. Nekada smo govorili da nam ništa ne treba na kašičicu. Ni ljubav, ni pažnja, ni prijateljstvo, ni vreme. Daj da preliva i puca ili nikako. Danas je sve po sistemu SAMO DA NE BUDE GORE i DAJ ŠTA DAŠ (BOLjE IŠTA NEGO NIŠTA).

Milica Gardinovački

Jadan je Zrenjanin. Razmahao se Linglong, zida i proširuje , zauzima nove hektare, dovlači nove ljude na arbajt, nove prevare organizuje i svima je dobro. Prvo nesrećni vijetnamci i indijci koji su maestralno prevareni i za boravište i za plate, a sada i zvanična informacija da je agencija koja gumari nabavlja po svetu radnu snagu zapravo je agencija koja se bavi trgovinom ljudi. U pitanju je China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction CEEG TEPC, kineska kompanija koja upošljava strane radnike praktično " na crno" i koja posluje u Srbiji od 2018. Zapošljava radnike strance sa neadekvatnom dokumentacijom i bez radnih dozvola, a daje im da popisuju eksploatatorske ugovore.

Sve se dešava uz blagoslov i asistenciju Nacionalne službe za zapošljavanje koja dozvoljava CEEG TEPC-u da zapošljava radnike pod takvim okolnostima.Ta firma je angažovana kao podizvođač na projektima od takozvanog nacionalnog značaja od kojih je najpoznatija fabika guma LINGLONG u Zrenjaninu. Još 2022. je protiv njih podneta prekršajna prijava i to nakon pronalaženja 318 vijetnamaca bez radne i boravišne dozvole.

Agencija angažuje radnike čak iznajmljivanjem drugim kineskim firmama bez ikakve papirologije. Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu, Goran Tomović, bi verovatno mogao i mnogo više da kaže o ovim ugovorima, ali je sigurno da je on samo alat u rukama SNS lokalnih moćnika koje ne interesuje činjenica je CEEG TEPC do sada tužilo oko 25 različitih pravnih lica u preko 100 sporova tražeći odštetu u iznosu od 3,3 miliona evra.Tomović je više nego hrabar kada se upustio u saradnju sa tom kineskom agencijom obzirom da su sudovi do sada naložili kineskoj firmi da isplati 2,5 miliona evra, a čak je i posredovala Vlada Srbije. Inače, država subvencioniše LINGLONG sa preko 83 miliona evra.

U međuvremenu Tomović je itekako angažovan u stranačkoj kampanji. Zli jezici govore da je iznenađen obavezama u stranci jer je odskoro seo u direktorsku fotelju, ali to gradskom establišmentu nije važno tako da je dotični direktor bio na raznim sendvičarskim akcijama i u lokalu i van grada.

Kad je već spomenut Linglong i kinezi treba da se najavi i izgradnja solarnog parka pored Zrenjanina. U pitanju je kineska kompanija TRONA Solar.Na parceli od 280 hektara na kojoj je predviđena izgradnja solarnog parka je u katasterskoj opštini Melenci i bliža je naseljenim mestima Jankov Most i Mihajlovo. Odelenje za urbanizam gradske uprave u Zrenjaninu je tiho provuklo ovu vest kao i to da je elaborat za izgradnju ovog parka ( u utrini i ne zna se za koju namenu) izradila neka firma iz Pančeva i da uvid u isti traje nedelju dana.

Kolike su subvencije i šta nam ovaj park donosi saznaćemo "u hodu". Ako pogledamo da nam najavljuju mostove, podvožnjake, kružne tokove, obilaznice, petlje, autoput i da sve to treba da rade kineske firme i da se sve najavljeno odnosi na atar grada Zrenjanina onda ovaj park i nije neka novost. Grad svakako postaje mala Kina i to je očigledno i osetno. Neverovatno je samo koliko su građani indiferentni i koliko je ružna perspektiva i za grad i za građane.

Zrenjanin je i grad apsurda. Za početak neka sela kao Lukino selo pored Zrenjanina traži crkvu, a nemaju ni školu, ni apoteku, ni biblioteku, ni računare, ni dom zdravlja, a ni mlade ljude. Ipak je crkva prioritet. Od svega što je gradu potrebno (čitaj : neophodno) izgleda da nam je najpotrebniji centar za savremenu umetnost i nove medije jer baš takav centar je grad najavio u vili poznatoj kao Pinova.Ta zgrada je nekada bila dom porodice Pin, ali turbulentnom istorijom u SFRJ postala je tuberkulozna bolnica, a onda je polusrušena zgrada bez vrata i prozora i sa pola krova postala na oko muzej destrukcije u kojoj se mogla da obavi nužda, isprazni narkomanski špric ili sakrije od prolaznika ono što nije želelo da se vidi.

Sada grad najavljuje obnovu zgrade i stvaranje nekakve moderne galerije i prostora za savremene medije. Verovatno taj neko ko je predložio promenu i ne zna ništa o medijima i modernoj galeriji, ali sigurno zna koliko može da se ugradi u toku rekonstrukcije ruševine. Ništa se ne radi tek tako i neosmišljeno, a čelni u gradu osmišljavaju samo ono u čemu imaju ličnu materijalnu korist. Imati otvoren um i rupu u glavi nije isto. To bi trebalo da se ljudima objasni, ali nema ko.

Ne razume narod da ni budalu ne treba tražiti svećom jer su budale odavno pod reflektorom. Tako većina u gradu i ne razume kakav cirkus je doveo do toga da Zrenjanin bude proglašen za grad kulture u 2025. Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije" donela je predlog odluke koju je prihvatila predsednica Vlade (u odlasku) i ministar kulture Maja Gojković da Zrenjanin bude nacionalna prestonica kulture u 2025. godini. To je i zvanično saopšteno iz ministarstva kulture i informsanja. Grad je u obavezi da organizuje program u više celina: multikulturalnost i tradicija ovog kraja, arhitektonsko nasleđe, urbana kultura kao i u 10 infrastrukturnih projekata. Početak realizacije je 21. mart sledeće godine. Da nije strašno bilo bi smešno. Ovako je debilno.

Svaka druga zgrada u centru je urušena. Pitanje je samo na kojoj se odbrušavaju zidovi, na kojoj padaju crepovi sa krova, koja nema namensku upotrebu jer se vodi kao opasna za stanovanje, a sve zajedno su iste kada je u petanju vlasništvo i fasada. Istina, fasada se može da uradi, ali oko vlasništva je veći problem jer mnogi su bacili oko i trenutno puštaju da zgrade propadaju da bi se stekli lakši uslovi za preuzimanje na lično ime. Grad ima i reku koja je zapravo septička jama za ceo grad i industrijski otpad mlekare i uljare- naravno, za firme kojima su stranci vlasnici i koje ekologija ni najmanje ne interesuje. Begej je trećinom zarobila trska, neophodno je izmuljavanje, a i nije plovan. Grad nema javni toalet. Tačnije- ne postoji ni jedan javni toalet u gradu.

Grad nema vodu za piće i vazduh zavisi od LINGLONGA i paljevina na deponiji. Posebno je zanimljivo što je gradski odbor SNS saopštio članovima da ne mogu da koriste godišnje odmore pre avgusta jer je neophodno da svoje vreme podrede stranci i nastupajućim izborima. Većina zaposlenih u javnim preduzećima trenutno opslužuje kampanju u Beogradu, a nakon toga se treba da preorijentišu na lokalne izbore. Svi su mobilisani - od direktora pa do periferaca. Sreća je za njih što u gradu ne postoji opozicija za koju bi pametan čovek mogao da glasa. Nikada nije bilo jadnije do raspisivanja javnog poziva da se sve stranke, udruženja, pokreti i tralala opozicija stave pod zastavu Stranke slobode i pravde i da tako Đilasovski ujedinjeni krenu u napad na SNS.

Ne postoji niko ko bi se na bilo koji način mogao da stavi na neku lidersku poziciju. Sve je to pohlepna gomila kvazi politikanata bez iskustva. Ako je Zrenjanin spao na to da treba da glasa za nekakav Pokret Ujedinjenih Fantoma koji peva najprostačkije stihove kao kampanju protiv vlasti i koja ne da je prizemna nego sramotna i nevaspitana onda i ne treba da nas iznendi da SNS i posle dolazećih izbora nastavi da vlada. Svaki taj stranački savez i udruženje ima sasvim mali broj članova i svi su nekako povezani unutar stranke ili pokreta. Kao porodični ili familijarni ili kumovski...Retorika je ravna predškolskom uzrastu, psovke su odomaćene, a teme kojima se bave su prevaziđene odavno. Ništa novo ne donose osim obećanja po sistemu : KADA MI DOĐEMO NA VLAST. Nikada nije bila gora stranačka konfiguracija i u redovima režima, ali i među takozvanom opozicijom.

Čak se i pokret iz Beograda KRENI -PROMENI aktivirao u Zrenjaninu sa nekom svojom (samo)promocijom borbe za pijaću vodu u Zrenjaninu. Svi bi da skinu kajmak sa posnog mleka. Neverovatno je koliko ima glasača koje možeš da kupiš za olovku i majicu. Neverovatno je koliko pametnomislećih ljudi ćuti i ne angažuje se i gasi svoje svetlo zato što nekoj budali ide u oči. U gradu ima previše vazdiglih koji misle da su opozicioni establišment lokala.

Ti misle da iako ništa nemaju mogu da izgube ono što bi možda mogli da imaju i eto opstrukcija. Sramota je da grad ni opoziciju nema. Zrenjanin i ne zaslužije bolje. Mala grupa je dala sebi za pravo da vrši odabir onih koji mogu da pomognu. Ne trebaju im saborci jer moguću futurističku vlast ne žele da dele ni sa kim. Zato je sve jadno i zato će sve da ostane gde i kako jeste. Stranka slobode i pravde tera sa vlasti one koji su njihove vođe oterali sa vlasti, a i Đilas i Marinika i Vučić su isti krtog po narod.

Lako zaboravljamo i još brže opraštamo. DSS ili kakogod se mutirano zvao nije vredan ni pominjanja. Bruka od lažnih opozicionara iz lokala je čista mentalna sprdačina, tačnije - mentalni kupleraj. Zato Zrenjanin i nema pobunu i nema otpor režimu na vlasti. Zato je jadno da svi znaju da kada se kaže gradska starleta svi znaju da se misli na Jelenu Dragić, načelnicu u gradskoj upravi za društvene delatnosti...istoj onoj koja je sa Salapurom potpisala gašenje jedne srednje škole i koju možete da pronađete i na sajtu za odrasle u nekoj nesvakidašnjoj pozi na haubi kola...ne zna se čijoj. Gledamo kako vlasnici vlasti grade vikendice na Tisi, kupuju kuće za odmor u Grčkoj, otvaraju vinarije i kupuju stanove u Beogradu na vodi i u Novom Sadu, a građani kupuju deci debilne igračke za jednokratnu upotrebu kod kineza, one koje čim se skine folija već su pola pokvarene.

Kod kineza kupujemo i garderobu i opremu za kuću kojoj miris na hemikalije ne možemo da isperemo mesecima. Plaćamo igraonice za decu kao da su neko nedodirljivo mesto rezervisano samo za izuzetne. Da li rezervisano samo za takve? Verovatno. Nekome roditelji kupe kola kada dobije vozačku dozvolu, a neki grizu da završe fakultet jer su ilegalci kod cimera u domu. Standardi za nas i druge su se pobrkali. Ono što drugima prebacujemo zapravo jako želimo i zato ćutimo ovim skotovima na vlasti. Zato se sve svodi na linuju nezameranja i diskretnog poltronizma i zato nam nikada neće da bude bolje. Nikada dok ne kažemo šta nas tišti i kolike su oni lopine.Eto...rekoh.

A stanogradnja se nastavlja. Posle zgrade NAFTAGASA koju su pretvorili u stambenu i prodala stanove sada se slično dešava i sa zgradom duvanske industrije u gradu.U dvorištu bivše Duvanske industrije Zrenjanin preuređuju nekadašnje skladište duvana i prostorije za pravljenje cigarilosa, cigara i tompusa u zgradu „višeporodičnog stanovanja". To je bukvalno uz prugu za Elemir i Kikindu... u pitanju su metri i na korak od proizvodnog pogona DOO MINEL FEPO Zaječar u kome se proivodi oprema za distribuciju i upravljanje električnom energijom. Zapravo, to je fabrika mernih transformatora iz Zaječara.

Vlasnik svega je Nenad Pendić koji je dobio blagoslov gradskih moćnika da promeni strukturu celog naselja i da zgradu koja spada u spomenike kulture "sačuva u što većoj meri", planira da od nje napravi stambenu nekretninu. Niko ne razume kako je to izvodljivo obzirom da je zgrada sazidana pre 86 godina tako da su sve instalacije i voda neupotrebljivi.

Kao dodatak- ispred zgrade ne postoji građevinska tabla na kojoj bi trebalo da piše ko izvodi radove, od kada do kada će da traju (rokovi), ko je zadužen za nadzor, ko je investitor i svrha -namena objekta. Kao i sve u Zrenjaninu sve je neki kumovski dogovor i nije čudo što komšije pored gradilišta ne veruju da postoje valjane dozvole za rad sa svim propratnim dozvolama. Uostalom, šta kaže urbanizam i zakono železnici, koliko metara od prolaznog koloseka može da stoji stambeni objekat? Industrijski kolosek koji prolazi kroz ovu fabriku možemo da zanemarimo.

I eto razlog da zaboli glava...... ako ne glava onda nešto drugo za šta nam možda zatreba magnetna rezonanca. Lokalni list je objavio hvalospev o radu magnetne rezonance u Zrenjaninu, veličao dostignuća i brigu lokalne vlasti za građane, a zvanično u zrenjaninskoj bolnici uopšte ne radi magnetna rezonanca.Ovaj polovni uređaj koji je donet uz fanfare iz kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu ne radi ni u jednoj smeni. Da uživanje bude potpuno - nema ni liste čekanja što bi moralo po zakonu (to treba da objavljuje RFZO).

Poslednje informacije o skalameriji koja se zove polovna i izraubovana magnetna rezonanca postoje na sajtu zrenjaninske bolnice 13. novembra prošle godine. Direktor bolnice Dr. Kitaresku je neverovatno odan sekti i gradskim vlasnicima vlasti pa shodno tome hvali napor gradske uprave koja ,eto, pruža podršku bolnici i iz budšeta izdvaja dva miliona dinara za usavršavanje zrenjaninskih radiologa.

Kitaresku kaže da je novac spreman za honorare novosadskim stručnjacima koji će da obuče zrenjaninske radiologe. Strašno je to što je osnivač zrenjaninske bolnice prema APR- u Autonomna Pokrajina Vojvodine tačnije pokrajinska vlada koja je i osnivač KC Vojvodine Novi Sad čiji lekari obučavaju kolege u Zrenjaninu.Zrenjanin ima zakonsku obavezu da finansira i pomaže usavršavanje lekara i zdravstva u svom Domu zdravlja čiji je osnivač, a ne bolnice koja je pokrajinska.

Nije neinteresantno kako je bolnica koja je izgrađena iz samodoprinosa građana Zrenjanina odjednom postala pokrajinska. Da ne zalazimo u pitanje kako radiolog nije u stanju da očita rezultate magnetne rezonance koja nije inovacija nakon specijalizacije za taj posao. Sve u svemu sigurno je da će u skorije vreme neka privatna bolnica imati svoju magnetnu rezonancu i obučenog radiologa za rad i da će to itekako po dšepu da osete zrenjaninci kojima su neophodni za lečenje rezultati MR. Do tada direktor Kitaresku ima i većih problema, a to su beogradski izbori i zrenjaninski timovi za OD VRATA DO VRATA po Beogradu.

Kada su već izbori pomenuti treba da se kaže da nikada, ali NIKADA grad nije bio jadniji pred nastupajuće lokalne izbore. Pronašla se družina loših đaka, neiskazanih karijerista, porodični klanovi i dokonih klimakteričnih snaša i uz političke autsajdere osnovali listu za zajedničko nastupanje na izborima za lokal. Zaista nije jasno ko može pri zdravoj pameti da poveruje da nam je budućnost sa pomenutima. U međuvremenu poznati mešetar za bacanje koske narodu, glavni i odgovorni urednik lokalnog nedeljnika ZRENjANIN u svojoj kolumni po vizionarskom sistemu ili na osnovu "dobre" obaveštenosti i pozivajući se na neke operativne registre saopštava građanima da Aleksandar Farkaš pomaže opozicione: Sandić Zorana (Novi DSS) i Pernat Sonju (SSP). Ništa to ne bi bilo neobično da građani ne znaju da taj isti Farkaš važi za kralja autobusa Morahalom i da je još pre 2012. pomagao Goranu Kneževiću da se dokopa vlasti. Bubnjević navodi da je Farkaš organizovao neki konspirativni sastanak u nameri da uozbilji rad opozicionih čelnika.

Farkaš je godinama bio na slikama uz Vučića i svih pristiglih ministara i Kneževića, a onda je nestao. Jedno vreme je uz Slavišu Vlačića (visokokotiranog režimca) i direktora toplane Debe Starčevića atakovao na zaposlene u Visokotehničkoj školi u gradu pokušavajući da je svede na nivo akademije jer bi u tom slučaju SNS mogao da i zvanično utiče na rad škole. Nakon toga je pomenut kao pokrajinski poslanik, da bi dao ostavku na to mesto i preuzeo dužnost atašea u ambasadi Srbije u Budimpešti. Polako je gubio status i u stranci i u lokalnom listu jer je 2020. obelodanio da je Nenad Karapandža ili poznatiji kao Neša DŽeger, kum Gorana Kneževića pored cele gradske uprave stavio šaku i na ugostiteljske objekte u BIG- u (nekadašnjem AVIVU). Neša je neko ko se u gradu za sve pita i prozivajući njega stavlja se prst u oko Kneževiću koji je vlasnik grada. Istina, postoje neke struje koje rovare u gradskom odboru SNS, ali preslabe da nešto promene.

Zvanično u gradu nije krenula izborna kampanja, ali kako stvari stoje najjače uporište za delovanje biće im fejzbuk. Građani su prilično ogorčeni delovanjem samozvanih opozicionara jer ne može da se zamisli kakva tuga i bes obuzima dušu kada veliku ideju koju odavno poštujemo kao svoju svetinju dohvate nevešti ljudi i izvuku je na ulicu pred glupake kakvi su i sami. Trajaće ova borba između dva zla u lokalu i građanima je, zapravo, svejedno ko će da pobedi. Sve navodi da ambiciozni najavljujući sebe kao dolazeće mogu da budu još pohlepniji i gori od takvih u trenutnoj vlasti.

Do daljeg narod ćuti i zadovoljava se rečenicom MOŽE I GORE, a tek kada nas neko ujede za srce, pokrade, prevari ili razočara možemo da promenimo mišljenje. Do tada nas tuđa muka, nemoć, bol, tuga ne dotiče. Zato nam se i dešavaju ovakve gadosti od polusveta.Sebičnost, samoživost i nezainteresovanost nas je načela kao i potreba da u svakoj priči imamo ulogu i korist. Ne znam šta bi trebalo da se desi da bi se sami sebi desili.

Pogledajte Farkašovu sliku.....biće vam jasno.Veeeeliiiki pozdrav.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane