https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Požarevac

Požarevačke grabljivice pljačkaju gradski budžet

Već dve godine zaredom tema nam je vruć projekat gradskog bazena. Zašto vruć? Pa iz više razloga.

M. Hadžić

Prvo zbog toga što već drugu sezonu naši sugrađani nemaju mogućnost da se rashlade u najvrelijim danima leta, osim toga obećanja koja su data o realizaciji ovog projekta u više - navrata su pogažena, bez da je iko išta objasnio ili se bar izvinio građanima zbog toga. Ali kao najveći problem celog ovog projekta može se navesti niz stvari koje u ogromnoj meri dovode u sumnju način na koji se on realizuje.

Da se vratimo na početak, prvo objašnjenje je kako je postojeći bazen u katastrofalnom stanju, to su nas ubeđivali gradonačelnik, Saša Pavlović i direktor Sportskog centra Tomica Stojanović, a nikada nismo videli ozbiljnu analizu postojećeg stanja niti mišljenje stručnog lica o opravdanosti ovog posla, zatim, na volšeban način pojavio se projekat za rekonstrukciju, a da niko nije raspisao nabavku za izradu projekta za ovako ozbiljan i skup posao.

Samo da podsetimo, projekat zatvorenog bazena i neki drugi, čekaju se godinama, a ovaj se pojavio kroz samo par dana. Neverovatno lako je obezbeđen novac i to više od 2.5 miliona evra, a znamo da stalno slušamo priče o tome da u budžetu nema para i da neke prioritetne stvari ne mogu da se realizuju zbog toga. Raspisana je nabavka i ugovoren izvođač za cifru od 2.5 miliona evra, a radovi su započeti uz obećanje gradonačelnika će biti završeni do avgusta meseca 2023. godine i da će naši sugrađani moći da koriste bar deo sezone kako bi se kupali u bazenu. Naravno da od tog obećanja nije bilo ništa, ali to nije najgore. Probijen je i rok koji je bio definisan ugovorom da se radovi završe i da bazen bude gotov u toku 2023. godine, pa je nakon toga gradsko veće dalo saglasnost da se rok produži do marta 2024. godine, opet uz obećanje gradonačelnika da će do tada biti završen.

U međuvremenu ugovor je aneksiran i finansijski, povećana je cena radova za čak 500.000 evra, ali ni to nije bilo dovoljno da se radovi izvedu u obećanom roku. Verovatno zbog toga što je deo ovog novca završio u džepu nekoga od onih koji su forsirali da se izvede ovaj projekat. Izvođač radova, danima, pa ni mesecima nije imao ni jednog jedinog radnika na gradilištu, svi smo bili svedoci toga, a da pritom niko nije smeo reč da mu kaže. Nije bilo opravdanog razloga da radnici ne dolaze, kao ni za probijanje rokova, osim bahatog ponašanja izvođača koji je očigledno dobrim parama kupio mogućnost da može tako da se ponaša. Tako je gradonačelnik svesno, ali opet prećutno pogazio svoje obećanje. Onda se došlo do novog aneksa jer su svi rokovi istekli. Ovog puta je ugovor aneksiran do prvog juna, što je sam gradonačelnik potvrdio na sednici skupštine kada je javno obećao da će se prvog juna okupati u završenom bazenu. Kao što znamo, ni to se nije desilo. Ali se zato desilo da i pre završetka i početka korišćenja već imamo problem sa izvedenim radovima, da sa bazena otpadaju pločice, da su instalacije loše i da je bazen loše urađen.

Koliko će trajati bazen koji će na kraju biti plaćen više od 3 miliona evra, koji se radio dve godine, ko se sve tu okoristio od tog posla i dokle će nas gradonačelnik lagati bez ikakve odgovornosti i obraza, videćemo u narednom periodu. Jedno je sigurno, neko će zbog tog posla krivično odgovarati. Na kraju, postavlja se pitanje da li će izvođač radova trpeti neke sankcije zbog svega i, da li će mu biti naplaćena adekvatna kazna. Ostaje da vidimo.

Mada je teško u to poverovati, jer ne možeš od nekoga da uzmeš novac, da mu dozvoliš da radi šta hoće i kako hoće, pa da ga na kraju kazniš zbog toga. Skupa je cena takvih poslova.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane